Szerkesztőségünk nagyra értékeli azokat a hagyományőrző csoportokat, melyek puszta hobbi helyett küldetésként, bevételi forrás helyett nemzetszolgálatként tekintenek elmúlt korok katonai erényeinek bemutatására. A 79. infanterie-division hagyományőrző baráti kör éppen ilyen, így örömünkre szolgál, hogy elfogadták az interjúfelkérésünket.

 

Vannay László / Nacionalista Zóna –  Bemutatnátok néhány mondatban a baráti kört?

79. infanterie-division hagyományőrző baráti kör – Nagy részünk több éve tevékenykedik a katonai hagyományőrzésben, újrajátszásban. Először a 2014-es tapolcai hadi fesztiválon találkoztunk, jóformán itt már láttuk, hogy azonosak a célok és a gondolataink a katonai újrajátszást illetően. Nem gondolkoztunk kimondottan közös csapatban, akkor még mindenkinek más cucca volt, értve ezalatt, hogy akadt, aki Waffen-SS, aki a vlaszovista ROA (orosz felszabadító hadsereg), illetve aki a Heer vonalat vitte. Viszonylag hamar, találkozástól számítva másfél évre már elkezdtünk egy közös cuccot összerakni. Időközben csatlakoztak persze és volt, aki távozott.

V.L. / N.Z. – Mi volt a motivációtok a társaság életre hívása kapcsán?

79. infanterie-division – Egész egyszerűen meg akartuk mutatni a lehető legnagyobb alapossággal azt, ahogyan akkor azok a katonák, akiket “képviselünk” milyen egyenruhát, felszerelést és fegyvereket használtak. Kezdve az uniformistól, a zsebek tartalmáig törekszünk a legnagyobb hitelességre. A rendezvényeken sokan kérdezték, hol tudnak minket figyelemmel kísérni, de eddig nem tudtunk nekik egy olyan felületet mondani, amin ezt megtehetik, így elgondolkoztunk azon, hogy vagy egy weblapot, vagy egy Youtube csatornát, vagy – a már működő – Facebook oldalt létrehozunk. A Youtube csatorna továbbra is tervben van.

V.L. / N.Z. – Miért éppen “baráti kör” a közösségi forma, amit választottatok?

79. infanterie-division – Azért lettünk baráti kör, mert valóban megvan köztünk a baráti kapcsolat. Közös programokat szervezünk, nem csak egyenruhásokat, hanem egyszerű túrákat, illetve koncertekre járunk, stb. Bizalommal fordulunk egymáshoz és mindig segítünk a másikon, ha arra épp szükség van. Nem csak az köt minket össze, hogy azonos az érdeklődési körünk. Összesen 9-en vagyunk ebben a csapatban, viszont sajnos nehéz összehozni, hogy mindenkinek jó legyen egy-egy rendezvény – főleg a munkabeosztások miatt -, ezért általában 4-5 fővel tudunk egyelőre megjelenni bárhol. Hivatalosan bejegyzett egyesület még nem vagyunk, de tervben van, kooperálva egy másik csapattal.

V.L. / N.Z. – A hadtörténelemben kevésbé jártas olvasók számára kifejtenétek, hogy mit jelent a “79. Infanterie-Division”?

79. infanterie-division – A 79. Infanterie-Division a Heer 79. Gyalogsági hadosztálya volt, amely 1939 augusztus 26-án alakult. Egyaránt részt vett a keleti és a nyugati hadszíntéren is. Sztálingrádban a nagy részük felmorzsolódott, egy kis részük Magyarországon is jelen volt. 1944 október 27-én 79. Volksgrenadier-Division (népi gránátos hadosztály) lett. A hadosztályról későbbiekben írunk egy cikket. Viszont a nevünk kicsit félrevezető lehet, mert bár a fő profilunk ez a hadosztály, rendelkezünk Waffen-SS, ROA uniformisokkal is, illetve akad páncélos egyenruha is a csapatban, egy Stuka pilóta szett beszerzés alatt van, az egyik tagunk barátnője pedig vöröskeresztes ápolónői cuccal rendelkezik. Ezeken kívül néhány tagunk a tengeralattjárós vonalba is belekezd, tehát sok mindent meg tudunk jeleníteni fegyvernem terén is.

V.L. / N.Z. – A Facebook oldalatokat nézegetve látható, hogy kizárólag a II. világháború az a korszak, amivel foglalkoztok, és ezen belül is magyar, német és kisebbrészt orosz egyenruhák és felszerelések jelennek meg a felhozatalban. Miért éppen ezekre a kategóriákra esett a választás?

79. infanterie-division – Az elmondható, hogy van köztünk olyan, akinek nagyapja, van akinek a dédapja harcolt a német hadseregben, vagy a Magyar Királyi Honvédségben mint sorozott katona, önkéntes, vagy kényszersorozott. Így nem is kérdés fontos, hogy elmagyarázzuk az embereknek, ők is katonák voltak, akik a kötelességüket teljesítették, sokszor a legreménytelenebb helyzetben is. Nehéz megérteni ezt modern gondolkodással, hogy Nekik valóban számított a haza védelme, akár az életük árán is, hiszen beléjük nevelték a hazaszeretetet és rengetegen hittek abban, hogy egy másik országban kell megvédeni a saját hazájukat. Nem egy megszokott kijelentés ez, de mi mindannyian hősökként tiszteljük ezeket az embereket, ám nem titok hogy ez azokra vonatkozik, akiket mi is megjelenítünk, tehát a frontkatonákra. Nagyon mostohán van kezelve ezen a katonáknak az emléke, hiszen a két szélsőség pont azokat nem említi, akik a végsőkig kitartva harcoltak, vagy azért, mert hitték, hogy meg kell védeni Európát a kommunizmustól, vagy kötelességtudatból. Pedig ez volt a többség. Nem kell mindenáron politikát és ideológiát belelátni, noha voltak szép számmal az eszme iránt elkötelezett, kiváló harcosok is, mint például Hans-Ulrich Rudel, akinek katonai teljesítménye és életvitele előtt szintén meghajlunk.

V.L. / N.Z. – A jövőben tervezitek, hogy más korszakok katonai hagyományait is ápoljátok?

79. infanterie-division – Esetleg az első világháború, ami érdekes számunkra, de nincs tervben még konkrétan. A Magyar Királyi Honvéd vonal, amit a csapat nagy része készül idővel összerakni. Persze akadnak köztünk, akik tervezik, hogy beszerzik más nemzet uniformisát, felszereléseit is, mint például a finnekét.

V.L. / N.Z. – A közelmúltban olyan rendezvényeken találkozhattak veletek a túrázni szerető nacionalisták, mint a Vitéz Vastagh György Emléktúra, vagy a Budai Kitörés Emléktúra. Ezek a rendezvények arra hivatottak, hogy fizikai teljesítményünkkel tisztelegjünk egy-egy hadi cselekmény hősei előtt, de a szervezői kör és a résztvevők összetétele is egyértelművé teszi a világnézeti irányultságot. A formai hagyományőrzésen túl a világnézeti kérdések is foglalkoztatnak benneteket?

79. infanterie-division – Nem kifejezetten foglalkozunk ezzel, ám ha csak összeülünk, megvitatunk mi is világnézeti kérdéseket. Többségünkről elmondható, hogy erősen hazafias érzelmű, de nem vagyunk semmilyen pártnak, vagy szervezetnek a tagjai és nem is leszünk. Úgy véljük, helyes értékrendek szerint élünk, igyekszünk nem szégyent hozni elődeinkre, sőt emléküket ápoljuk és tovább visszük, akár a kérdésben említett túrákkal is. Hiszen mi a bátorságuk, kitartásuk, elkötelezettségük előtt tisztelgünk. Amikor egyenruhában vagyunk, nincs is helye annak, hogy bármilyen ideológia felé látványosan húzzunk, ilyenkor akárki jön oda és kérdezi, éppen mit láthat rajtunk, mit mire használtak, mindenkinek a legjobb tudásunk szerint, objektíven válaszolunk, hiszen mint ahogy említettük, a mi célunk, hogy az emberek megismerjék ezt az oldalát az általunk bemutatott nemzetek hadseregeiről. Van olyan tag, akit inkább csak érdekelnek a magyar, illetve a német egyenruhák, fegyverek, felszerelési tárgyak, de semmi több.

Ami a Vitéz Vastagh György Emléktúrát illeti, a jövőben szeretnénk még inkább a részesei lenni, hiszen eddig a legszínvonalasabb túrát nyújtották, amit tapasztaltunk eddig, bár a tavalyin csak ketten vettünk részt. Minőségi az emléklap, az ismertetők, a beszédek is jól felépítettek. A szervezővel már tervezgetjük a következőt!

Fotó forrása: legiohungaria.org

V.L. / N.Z. – Melyek azok a hagyományőrző csoportok, vagy egyéb szervezetek, akikkel kapcsolatban álltok tevékenységetek kapcsán?

79. infanterie-division – Bizony vannak, akikkel remekül együtt tudunk működni, ilyen csapat a 202. Lövészhadosztály Szovjet hagyományőrző baráti kör, akik a szovjet vonalat képviselik, de van olyan tagjuk, aki a szovjet mellett a magyart, illetve a németet is. Épp ezért nem helyes az az elgondolás, hogy aki szovjet egyenruhát vesz fel, az már kommunista. Velük jó együtt dolgozni, hiszen a másik oldalt mutatják be kellő részletességgel.

Másik ilyen csapat a Feldherrnhalle Hagyományőrző baráti kör, akiknek a fő profiljuk a német vonal. Nagyon segítőkészek, rengeteg cuccuk van, velük is jó együtt dolgozni, mondhatni, a barátainkká váltak ők is.

A Légió Hungária túráit szeretjük nagyon, mert valóban kegyeleti túrák ezek és mindig ismertetik az események helyszínén mik történtek ezelőtt 70-80 évvel, mi pedig nekik szeretnénk segíteni azáltal, hogy kézzelfoghatóbban mutatjuk meg, hogyan voltak felszerelve akkoriban az elődeink. Velük a későbbiekben is szívesen együttműködünk, ha megemlékezésről, kegyeleti túráról, esetleg bemutatóról, vagy kiállításról lenne szó.

V.L. / N.Z. – Milyen terveitek vannak a 2019-es esztendőre?

79. infanterie-division – Március 9-én Zsámbékon leszünk a Zsámbéki Hadikulturális Találkozón.

Március 23-án Szolnokon fogunk egy kisebb kiállítást csinálni a makettversenyen. Áprilisban Érsekújváron leszünk.

Mivel mint csapat, frissek vagyunk, inkább a saját találkozóinkra fektetjük a hangsúlyt, hogy gyakoroljuk az alakit, harcászatot többek között.

Júliusban egy jóbarátunk szervezésében Sármelléken leszünk hivatalosak, ha minden igaz. Erre készülünk is, ugyanis idén nem lesz tapolcai hadi fesztivál, amit a legjobban várunk minden évben. Természetesen több rendezvényen is hivatalosak leszünk, aki figyelemmel követi Facebook oldalunkat, tud mindig tájékozódni ezekről az eseményekről.

V.L. / N.Z. – Köszönjük, hogy válaszoltatok a kérdéseinkre. Kitartást kívánunk a munkátokhoz!

 

– Vannay László / Örökség / Nacionalista Zóna –

Kapcsolódó:

Zsámbéki Hadikulturális Találkozó

Aki szó szerint a hősök nyomába lépett – Interjú Alkay Zsolt “Kalózzal”

 

Szeretnél Te is blogger lenni oldalunkon? Úgy érzed, hogy lenne mit megosztanod a világgal? Készséged van az íráshoz? Küldj egy cikket, szabadon választott témában a info@nacionalistazona.org címre, és lehet, hogy holnaptól Te is propaganda divíziónk tagja leszel!