Az elmúlt héten látott napvilágot a holland ballada előadó Flatlander hat dalt tartalmazó „mini albuma”. Neve a hazai nacionalista közeg előtt is ismerősen hangozhat, hiszen előadott egy dalt az idei Festung Budapest megemlékezésen, illetve az előtte való estén megrendezett koncerten is színpadra állt. Őt kérdeztük most zenei munkásságáról, az új hanganyagról és természetesen a holland hazafias színtérről egyaránt.

 

Herbert Hansen / Nacionalista Zóna – Szia! Mielőtt elkezdenénk a Flatlander-ről beszélni, kérlek mesélj egy kicsit a zenei múltadról. Úgy tudom, hogy már hosszú évek óta aktív zenész vagy.

Flatlander – Az egész 2006-ban kezdődött. Néhány barátommal alakítottunk egy zenekart, aminek Traditional Ways volt a neve. Semmi különösre nem kell gondolni. Én a basszusgitáros voltam és egyebek mellett a The 4-Skins-től játszottunk feldolgozásokat. 2007-ben egy kicsit komolyabbra fordult a dolog és elkezdtünk saját dalokat írni. A banda neve megváltozott, Warrior’s Glory lett az új elnevezés. Ez egy darabig működött is így. Hatalmas idők voltak, minden próba olyan volt, mint egy kis koncert a barátainknak. Minden szerdán party! De sajnos minden jónak egyszer vége szakad.

Ezután egy ideig nem foglalkoztam zenéléssel, inkább a politikai aktivitást helyeztem előnybe, események szervezését, kapcsolatok építését. Ám a vágy, hogy zenéljek végig ott motoszkált bennem, és készen álltam egy keményebb műfajra. Így aztán 2013-ban megalakítottuk a Blindfolded zenekart. Zeneileg a hardcore műfajt képviseltük. A fogadtatásunk nagyon jó volt, gyakran léptünk fel Európa szerte. Aztán sajnos előjöttek személyes ellentétek, a csapaton belül nem mindenkinek voltak azonosak a politikai meggyőződései, ami aztán 2017 decemberében a zenekar feloszlásához vezetett. Ott akkor úgy éreztem, hogy nem akarok függeni senkitől, viszont továbbra is zenélni akarok, így egyetlen választásom maradt, mégpedig az, hogy szólóban folytatom. Itt csak magamnak tartozok felelősséggel, ha bármi jól, vagy akár rosszul megy, csak rajtam múlik. Természetesen továbbra is álmodozom egy igazi zenekarról, majd meglátjuk mit hoz a jövő.

H.H. / N.Z. – Hogy született meg az elhatározás, hogy a stílust HC-ról balladára cseréld?

Flatlander – A zenei ízlésem nagyon szerteágazó. Úgy is mondhatnám, hogy bármit meghallgatok, amiben gitár szól. Továbbra is hallgatok hardcore-t, sőt dolgozom is egy stúdió projecten ebben a műfajban. Én itt elkészítem a zenei alapokat, egy barátom pedig felveszi az éneket. Ettől függetlenül mindig nagyon szívesen hallgattam balladákat. A két ’Ian Stuart & Stigger – Patriotic ballads’ albumok nagy hatást gyakoroltak rám. A zene hatást gyakorol a hangulatunkra és a felszínre hoz bizonyos érzéseket. Pont ez az, ami miatt olyan jó eszköz a kezünkben.

H.H. / N.Z. – Mikor kezdtél bele a Flatlander projectedbe és milyen célok vezéreltek?

Flatlander – 2017 vége felé vágtam bele, először csak pusztán kíváncsiságból. Semmilyen tapasztalatom nem volt az éneklés terén, de mindenképpen ki szerettem volna próbálni. Emellett pedig lehetőséget adott arra, hogy folytathassam a fellépéseket, ellátogassak különböző országokba és új barátságokat köthessek. Ezért nagyon hálás vagyok.

H.H. / N.Z. – Néhány napja jelent meg legújabb albumod. Korábban már rögzítettél néhány más dalt is, de mégis milyen elgondolás alapján esett a választásod pont erre a hatra? Hogy zajlottak a stúdió felvételek, főleg annak függvényében, hogy hallhatunk néhány vendég zenészt is szerepelni?

A pillanat hevében döntöttem. Egy ideje akartam már dolgozni egy CD-n, de több saját szerzeményt akartam rá (2 éven belül ez létre is fog jönni), ám a vírus miatt kialakult helyzetben jelenleg nem tudok dolgozni, viszonylag sok szabadidőm lett, amit nem akartam hasztalanul eltölteni, így támadt az ötlet a zene rögzítésére, ezáltal nem YouTube video formájában, hanem inkább egy EP/Mini-CD felvételében. A kiválasztott dalokat nagyon szeretem, és fellépéseim alkalmával elő is szoktam adni őket.

Mindent otthon vettem fel és kevertem a kis egyszerű házi stúdióban. Az interneten találtam kisegítő zenészeket, akik játszanak csellón, hegedűn és harmonikán. Küldtem nekik egy alapot és mindenki előállt a saját ötleteivel. Ez egy nagy meglepetés volt számomra.

Az album a HIVATKOZÁSRA kattintva tölthető le!

H.H. / N.Z. – Milyen a nacionalista zenei színtér napjainkban Hollandiában? Sajnos nem nagyon hallani mostanság zenekarokról nálatok.

Flatlander – Nem igazán jó, sőt leginkább halott. A múltban volt néhány zenekar, de azok az emberek már nem akarják, hogy bármi közük legyen a mozgalomhoz. Valójában a zenei mozgalom soha nem volt kiemelkedő Hollandiában. Jómagam próbálom motiválni a környezetemben lévő embereket, hogy kezdjenek el zenével foglalkozni, ha az lehetséges. Ahol zene van, ott emberek is vannak. Összegyűjti a bajtársakat és motiválja őket a harcunk folytatására.

H.H. / N.Z. – Kérlek meséld el nekünk, hogy milyen a nacionalista színtér Nálatok? Vannak szervezetek, megmozdulások, stb?

Flatlander – A mozgalom manapság kicsi, korábban, a ’90-es évek végén, 2000-es évek elején sokkal nagyobb volt. Van néhány „szélsőjobboldali” párt, ám nekik Izrael érdekei sokkal fontosabbak, mint a sajátunk. Van néhány kisebb szervezet, amelyek szerencsére jó hatással vannak egymásra. Ez nagyon nem így működött az elmúlt években. Sajnos a fiatalok csatlakozása nagyon alacsony. Bármennyire is hozott új embereket az Alt-Right felemelkedése, a legtöbbjük már el is tűnt (mennyiség, nem minőség…). Ez az egész bonyolult és mindig is az fog maradni Hollandiában. Nem számít milyen gyakran és jól próbálsz szervezni dolgokat, az emberek csak ígérik, hogy ott lesznek, aztán meg egyszerűen otthon maradnak.

H.H. / N.Z. – Idén részt vettél a Festung Budapest megemlékezésen, sőt nemcsak, hogy részt vettél, de egy dalt is elő adtál nekünk ott. Mi a véleményed erről az eseményről és milyen emlékeid vannak róla úgy általában?

Flatlander – Eddigi zenei karrieremnek ez volt a csúcsa. A rendezés színvonala magas szintű volt, a résztvevők fegyelmezetten viselkedtek, a helyszín pedig fantasztikus volt. Libabőrös voltam, miközben ott állhattam 800 ember előtt és játszottam nekik. Még mindig gyakran gondolok rá.

 

H.H. / N.Z. – Most egy új és nagyon furcsa helyzetben éljük mindennapjainkat a koronavírus járvány miatt, az egész kontinens élete megváltozott. Személy szerint Neked milyen hatással van ez az életedre? Mit gondolsz, mi a legjobb, amit mi nacionalisták tehetünk most, hogy reagálhatunk minderre?

Flatlander – Kétségtelenül nagyon furcsa időket élünk. Nemcsak kontinensünk, de az egész világ megváltozott. Bizarr és egyben szürreális azt látni, hogy valójában milyen kicsi a világ és mennyire sebezhetőek vagyunk. És, itt most nem is annyira magának a vírusnak a következményeire gondolok, hanem a megtett intézkedésekre. A nagy válság még nem is jött el. Én vállalkozó vagyok, tetoválóként dolgozom, ám március eleje óta nincs lehetőségem a munkára. Viszont eddig még semmilyen anyagi kompenzációt nem kaptam, így a helyzet már korántsem mulatságos. De, nézzük inkább a pozitívumokat. Most rengeteg időm van a gyerekeimre, a zenélésre és más dolgokra, ami normál esetben nem lehetséges. Nekünk hazafiaknak jól kell tudni kihasználni ezt a szabadidőt. Sportoljunk, olvassunk, írjunk zenét, összességében töltsük el színvonalasan ezt az időt, a magasabb rendű céljaink érdekében. Legyünk felkészültek arra, ami jönni fog! Tegyük félre a kis nézeteltéréseinket a mozgalmon belül, hiszen 80%-ban biztosan egyet értünk egymással, ezt tartsuk mindig szem előtt. Már nem engedhetjük meg azt a luxust magunknak, hogy egymás ellen fordulunk.

H.H. / N.Z. – Köszönöm szépen a válaszokat és hogy rendelkezésünkre álltál! Remélem, hogy ez a mostani helyzet hamarosan véget ér és újra élvezhetjük egy fellépésedet valahol. Zárszóként mondanál még valamit?

Flatlander –  Köszönöm szépen az érdeklődésetek! Csak remélni tudom, hogy hasonlóan tudjuk majd mindent folytatni, mint a COVID-19 korszak előtt. Ahogy már fentebb is utaltam rá: Próbáljuk a pozitív oldalát keresni és a legjobbat kihozni ebből az egészből! Emeljétek fel fejeitek és koncentráljatok az eszményeitekre! Jöjjetek össze a családotokkal, a baráti, bajtársi körötökkel. Ne essetek bele egy elzárkózott életvitel csapdájába a karantén intézkedések közepette. Mi nacionalisták kezelni tudjuk ezt a helyzetet, elvégre hozzá szoktunk a kihívásokhoz.

 

Herbert Hansen / More Than Music / N.Z. –


Azt ugyan nem tudhatjuk, hogy valóban mennyit kell várnunk még egy igazi koncertre, ám ahogy sok más nacionalista előadó, így Flatlander is próbálja kihozni a legjobbat ebből a helyzetből és április 25-én egy ballada esttel lep meg minket a YouTube-on keresztül, este 8 órától. A közvetítés linkje az esemény napján kerül nyilvánosságra, kövessétek figyelemmel Facebook oldalunkat!


Szeretnél Te is blogger lenni oldalunkon? Úgy érzed, hogy lenne mit megosztanod a világgal? Készséged van az íráshoz? Küldj egy cikket, szabadon választott témában a nacionalistazona@gmail.com címre, és lehet, hogy holnaptól Te is propaganda divíziónk tagja leszel!