November 27-én, Budapesten kerül bemutatásra Retkes Tamás író, történész legújabb könyve, Magyar próféta I – Világégésben edzve címmel. Ennek apropóján beszélgettünk vele.

 

Rajk Endre / Nacionalista Zóna – Köszönjük, hogy elfogadtad az interjút! Mielőtt belevágnánk, arra kérnélek, hogy mesélj kicsit magadról: Mi történt az utolsó könyved megjelenése óta, folytatsz-e valamilyen szervezeti/politikai aktivitást, illetve mi ihletett, hogy ismét regényt írj?

Retkes Tamás –  Elmondhatom, hogy immáron évek óta a Légió Hungária sorait igyekszem erősíteni. Korszerűségénél, minden irányú vállalhatóságával természetes közegem ez a pártpolitikától mentes mozgalom, ahol szinte második családomra leltem.

A Légió Hungária által szervezett Ostromkalauz, mely Budapest 1945-ös ostroma és a kitörés emblematikus helyszíneit járja végig.

Az írásban ugyanakkor egyfajta elhívatást, küldetést élek meg, motivációban tehát nincsen hiány. Jóllehet a szépirodalom egyfajta kényszerpályaként is felfogható, hiszen nálam sokkal jobb képességekkel felvértezett történészek sem jutnak kellő mértékben lehetőséghez; tehát a pálya telített volta miatt anno muszáj voltam új ösvényt vágni. Az új regény alapötlete ugyancsak készen volt, viszont többirányú elfoglaltságom okán nem könnyű az előrejutás. Abszurd módon komoly akadályt jelentettek továbbá az elmúlt időszak járványügyi intézkedései, miknek eredményeképpen még könyvtárba sem jutottam el, hogy anyagot gyűjtsek.

Rajk Endre / Nacionalista Zóna – Mi a fontos számodra egy történelmi regény megírásánál. Mit jelent számodra egy jó történelmi regény?

Retkes Tamás – Nézetem szerint a történelmi regény némileg kötött műfaj, ragaszkodni kell a történelmi hűséghez, azaz bármennyire is vonzó lenne, nem csinálhatunk pl. Mohácsból magyar diadalt. Ennek kapcsán egy jó történelmi regény mindenképpen képes kihozni az adott korszakból valami pozitív üzenetet, erkölcsi- és szellemi muníciót, miközben még akár szórakoztat is. Számomra iskolapélda itt Gárdonyi Géza Egri csillagok c. klasszikusa, amit magam sem tudom, hogy hányszor olvastam el gyerekként.

Rajk Endre / Nacionalista Zóna – Idén ősszel lesz a bemutatója az ötödik könyvednek Magyar próféta I. – Világégésben edzve címmel, amely ezúttal kronológiai szempontból nem követi az előzőket, hanem éppen ellenkezőleg, az első világháborúban játszódik. Tekinthetünk erre amolyan előzménytörténetként?

Retkes Tamás – Nem, semmiféleképpen sem. Ráadásul itt lesz egy éles arányváltás is a történelmi váz- és a fikciók között. Eddig tudniillik túlnyomórészt a képzeletem szülte főhősökkel dolgoztam, és nem, vagy csak elenyésző mértékben bukkantak fel valós személyek.

A “Felemelt zászló” című regény bemutatója.

Mostanra ez az arány jelentősen módosulni fog utóbbiak javára. Egészen konkrétan egy nagyívű életrajzot igyekszem felvázolni az új regények lapjain. Annyit ugyanis még elárulhatok, hogy egy újabb könyvtrilógiát álmodtam meg, tehát jó esetben nem csak idénre, hanem az előttünk álló két évre is lesz mivel előállnom.

Rajk Endre / Nacionalista Zóna – Elárulhatod, hogy ki ez a magyar próféta és mi az „ige”, amelyet hirdet?

Retkes Tamás – Legyen elég annyi, hogy a XX. század egyik meghatározó magyar személyiségéről lesz szó, aki koreszmét alkotott. A “próféta” kifejezés esetünkben a saját találmányom, ha úgy tetszik, akkor egy rá aggatott jelző. Természetesen, mint a legtöbb próféta, ifjúkorában még a főhős sincs tudatában történelmi küldetésének, hiszen arra neki meg kell érnie. Ezt bemutatni önmagában is egy izgalmas kihívás.

A Magyar Próféta I. borítója.

Rajk Endre / Nacionalista Zóna – Mit üzen a regény főhőse a mai modern ember számára, illetve mit üzen számunkra?

Retkes Tamás – A főhős által képviselt üzenet és mondanivaló lényegében fokozatosan válik egyre súlyosabbá, tartalmasabbá. Eleinte “csak” szimplán a helytállás és a tisztesség jelentik az anyagi-erkölcsi vezérfonalat, még ha korunk tömegembere már ezekkel is egyre nehezebben birkózik meg. Később mindez fokozatosan kiegészül majd a szellemi alapokkal, melyek egyszersmind az utókor öröksége is.


A könyvbemutatóra Budapesten fog sor kerülni, azonban a pontos helyszíne nem nyilvános. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, melyet az info@legiohungaria.org címen lehet leadni.


 

Rajk Endre / Nacionalista Zóna – Utaltál arra, hogy ez egy trilógia lesz, elárulsz nekünk néhány részletet arról, hogy miről szól majd a folytatás?

Retkes Tamás – A folytatás fő csapásiránya kronologikusan már össze is állt. A második részben tervezek eljutni a főhős szellemi kiteljesedésének időszakáig, míg a harmadik kötet hivatott bemutatni legnehezebb küzdelmeit, majd halálát. Ez utóbbiak bírnak egyébként a legnagyobb kaliberű erkölcsi-szellemi töltettel.

Rajk Endre / Nacionalista Zóna – Köszönöm az interjút! Volna esetleg bármilyen végszó, gondolat a Nacionalista Zóna olvasói számára?

Retkes Tamás – Többször kaptam olyan nyárspolgári megjegyzést, hogy miért csak ilyen kevésbé polkorrekt témákat dolgozok fel abszolút nem polkorrekt módon. Nos, a válaszom egyszerű: mert ez vagyok én. Mert mást írni nem tudok, de nem is akarok. Arany Jánossal együtt vallom: “Ha későn, ha csonkán, ha senkinek: írjad!”   Mindenkinek köszönöm tehát, aki a munkáimat olvassa, mert ha Ti ezt nem tennétek, akkor erre az életre az én írói ténykedésem is felesleges lenne.

– Rajk Endre / Örökség / Nacionalista Zóna –

 

Kapcsolódó:

Retkes Tamás – “Magyar Próféta I.” könyvbemutató

Egy katona kérdései – novella az acélzivatarból

Katonás igazságtétel I. – novella az acélzivatarból

Katonás igazságtétel II. – novella az acélzivatarból

Megtérés – novella az acélzivatarból

Diverzánsok – novella az acélzivatarból