A Légió Hungária október 22-én tartott megemlékezésén lobbant fel ismét ’56 lángja a legendás Corvin közben. A mozgalom 2019 után tért vissza az utcára vonulásos rendezvény formájában, hiszen az elmúlt években a különböző korlátozások és tiltások miatt erre nem mindig volt lehetőség.

Október 23. az egyik legfontosabb dátum a magyar jobboldalon, 1956 antibolsevista szabadságharcosai olyan példaképet jelentenek a mai generációknak is, akiket soha nem engedhetünk a feledés homályába veszni. Írhatnám, hogy ilyen gondolatok jártak a fejemben ezen a szép őszi napon, az időjárás azonban sokkal inkább idézett egy kései nyári délutánt, mint az októberi hűvös időt, amire ilyenkor talán tudat alatt is vágyunk már. A zordabb idő ellenállóbbá tesz, és hát azért ismerjük el a kommunista rendszer talán legnagyobb pozitívumát is:

anélkül sosem lobbant volna fel az a láng 1956 októberében, amelynek fénye ma is ott világít számunkra, mutatva a helyes utat.

Égjen a tűz

A Pollack Mihály téren lassan gyülekeztek a rendezvényre érkező résztvevők a meghirdetett időpontban. Utolsó simítások a kellékeken, a feladatok tisztázása mellett természetesen jutott idő a bajtársi csevegésre is.

Nem csak az ország, de a Kárpát-medence különböző szegleteiből is érkeztek a Légió Hungária tagjai, hiszen a mozgalom a határon túli magyarság körében is egyre ismertebb.

Nem csak magyarok voltak jelen, a Bolgár Nemzeti Unió (BNS) szépszámú delegációval tette tiszteletét Budapesten. A BNS vezetője, Plamen Dimitrov elmondta, azért jöttek, hogy kifejezzék tiszteletüket az antikommunista szabadságharcosok előtt.

Plamen Dimitrov, a Bolgár Nemzeti Unió vezetője fejti ki gondolatait

„Igen közismert ez az esemény Bulgáriában is, a sajtó például rendszeresen közöl anyagokat ezen a napon, így nagyon is tisztában vagyunk azzal, mi és miért történt akkor Budapesten”

– mondta Plamen Dimitrov, akivel természetesen nem kerülhettük meg a novemberben esedékes Bulgária–Magyarország Eb selejtező mérkőzést sem, amit szerinte a két csapat jelenlegi állapotát figyelembe véve a magyar válogatottnak van nagyobb esélye megnyerni. Időközben megérkeztek a Szkíta Motorosok és a Gárda Motorosok tagjai is, impozáns kép és hanghatást keltve a szűk téren.

Az antifasiszta ellenállás. Forrás: Hazafi Attila / Facebook

A közterület másik oldalán is érkezőkről kell írnunk, elsőre a Fővárosi Nagycirkusz bohócait vélték többen felfedezni a Bródy Sándor utcánál, azonban hamar kiderült, hogy egy náluk sokkal komolytalanabb társaság, a hazai antifasiszta ellenállás korosodó bolondjai próbáltak meg feltűnést kelteni, ám jelenlétük inkább szánakozással vegyes nevetést váltott ki.

„Fontos szerintem, hogy Európa minden részéről jöjjenek erre a rendezvényre, hogy együtt, egyesülve álljunk  fel a hasonló rendezvényeken”

– mondta nekünk egy, a megemlékezésre készülő résztvevő, aki franciaként érkezett Budapestre, hogy az antikommunista felkelésre emlékezzen.

Lobogjon a láng

Délután öt óra előtt néhány perccel már elkezdték a rendezők alakzatba állítani a résztvevőket. A nagyjából 300 embert hármas oszlopokba szervezték, indulás előtt pedig egy rövid hangpróba rázta meg a Pollack Mihály tér épületeinek falait.

Hallhatta ezt az 5-6 antifasiszta ellentüntető is, ahogy azt is, amikor a tömeg hangos nevetésbe kezdett az említésükkor.

Indulásra készen a Pollack Mihály téren

Erre a napra ez a szerep jutott nekik, azonban vétek lenne azt gondolni, hogy ez a néhány szerencsétlen a hazai antifa mozgalom, akikkel tényleg semmi dolgunk nincs. A menet a motorosok felvezetésével a Múzeum utcán érte el az Üllői utat. A turisták és a járókelők félelem helyett érdeklődve szemlélték, fényképezték, videózták az eseményeket és a felhangzó rigmusokat.


Motoros felvezetéssel indult a tömeg a Corvin közbe

„Mi vagyunk a pesti srácok”

– skandálta a tömeg, ami egyben jelzés is arra vonatkozóan, hogy sokan úgy szeretnének ’56 örököseiként feltűnni, hogy közben az akkori események és főszereplők több lényeges vonatkozásáról sem szeretnének tudomást venni. Ilyen többek között az a tény, hogy

sok olyan harcos is fegyvert fogott azokban a napokban, akik egy évtizeddel azelőtt is részt vettek a bolsevizmus elleni harcokban és Budapest, Magyarország védelmében, vagy akár a ’45 februári kitörésben.

A Múzeum utcáról kanyarodott a tömeg az Üllői útra

Az elmúlt években baloldali felforgatóktól voltak hangosak Budapest utcái, ideje volt már, hogy a nacionalisták is hallassák hangjukat a belvárosban, ez pedig maradéktalanul megvalósult. Az Üllői út Kálvin tér és Corvin negyed közötti szakasza nem túl hosszú, de arra bőven elég volt, hogy különböző rigmusok segítségével mondjuk el, mit gondolunk a vörös vagy éppen kék színű uniókról, vagy a valódi Európáról amihez az EU-nak nem sok köze van. Az unió ellenesség a Légió Hungáriának nem csak retorikai fogás, ők valóban így is gondolják.

A hangunkat is hallattuk Budapest utcáin

Harcolj velünk

A Corvin közhöz érve a résztvevők a rendezők segítségével foglalhatták el helyüket, ahol aztán a kiosztott fáklyák is meggyújtásra kerültek. Impozáns látványt nyújtott az a láng, amelyet jelképesen viszünk tovább nem csak október 23. alkalmából, de az év minden napján folytatott küzdelemben.

„…mert én meg vagyok győződve arról, hogy a mai magyar ifjúság éppenúgy helytállna, ahogy helytálltunk mi”

– mondta Pongrátz Gergely, a Corvin köz legendás parancsnoka egy felvételen, akinek a két évtizeddel ezelőtti gondolatai vezették fel az eseményt, amelyen Sziva Balázs és Kovács Richárd az esti RomEr koncert előtt vállalta, hogy elénekel egy dalt a résztvevőknek. Az „Előre mind, pesti srácok” című daluk adta magát a helyszín és az időpont miatt is.


A megemlékezés elején a RomEr frontembere, Sziva Balázs énekelte el az „Előre mind, Pesti Srácok!” című dalt

„A jelenkorban sem csak a fegyvert ragadó katona lehet az, aki a hősiességéről tanúbizonyságot tehet. Hős lehet példának okáért az az anya, aki a feminizmus pusztító mérgétől távoltartva magát az otthon melegében, a gyermeke ölelésében teljesíti a szolgálatát”

– szóltak Kis Árpád elismerő szavai az édesanyák felé, akik többen egészen apró gyermekükkel, a jövő harcos generációval a karjukban vettek részt az eseményen.

Szépen telítődött a Corvin köz
Forrás: Nacionalista Zóna Telegram-csatorna, https://t.me/nzona3

Megmozdult az erdélyi magyar ifjúság

A rendezvény első felszólalója Retkes Tamás történész volt. Beszédében elsősorban az október 23-i események közvetlen előzményeiről és azok sokszor hamis értékeléséről beszélt. Kiemelte, hogy bár az események központja Budapest volt, az első lövéseket Debrecenben adták le az ÁVH-sok a tüntetőkre. Hozzátette, hogy bár a tényleges harcok a fővárosban zajlottak, a vidéki városok is nagyon fontos feladatokat láttak el.


Retkes Tamás történész a közvetlen előzményekre is kitért

„Mert a kommunizmus maga volt az ördög, aki a világot magának akarta és akarja” 

– mondta beszéde elején Tóth Bálint, aki ’56 erdélyi vonatkozásairól beszélt, az ott meginduló szervezkedésről. Brassóban alakult meg az Erdélyi Magyar Ifjak Szövetsége, akik a kommunizmus ellen igyekeztek fellépni. A sepsiszentgyörgyi Székely Ifjak Társasága szemben állva a kommunista diktatúrával emlékeztek a magyar szabadságharc hőseiről, míg nagyváradi középiskolások a határ felé indultak, hogy ott átszökve segítsék a Pesti Srácokat.

Erdély fiataljaiban a feldúlt és összerombolt lélek újraéledt, és lángra gyúlt az antikommunista harcosok tettei hallatán

– emelte ki Tóth Bálint. Ekkorra a meggyújtott fáklyák fénye borította már be a Corvin köz magas falait, sok járókelő állt meg, hogy bekapcsolódva hallgassa meg az elhangzott gondolatokat.


Tóth Bálint az 1956 őszi események erdélyi vonatkozásairól beszélt

Antibolsevista magyarság

Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője a tőle megszokott pontos, lényeglátó, szókimondó beszéddel érkezett ismét a Corvin Közbe, felidézve a kommunizmus születésének körülményeit, céljait és magyarországi megjelenését 1919-ben.

„Ennek az élménynek köszönhetően a magyarság nem csak a szabadság szeretetét, nem csak a honvédelmet, hanem az antibolsevizmust is a genetikai programjában fogja hordozni”

– emelte ki Tyirityán Zsolt. Szerinte húsz évvel később ennek köszönhetően veszünk részt a kommunizmus elleni „keresztes háborúban”, valamint védjük nem csak Magyarország területét, hanem Európát is. Mint mondta, mivel a magyarság a szabadság nemzete, így sokáig nem tűrhette egy gyökértelen kisebbség uralmát, így ennek szellemében robbant ki az 1956-os felkelés, amit az a munkásosztály kezdeményez, amit éppen fel akarnának szabadítani. Emlékeztetett, hogy a Pongrátz Testvérek, Szabó Jancsi vagy Wittner Mária is ennek a rétegnek volt a része. Tyirityán Zsolt beszéde végén felszólította a résztvevőket, hogy

„az ő szellemükre hivatkozva fogadjuk meg, hogy ebben az országban soha többet kommunizmus nem lesz!”

Tyirityán Zsolt szerint az antibolsevizmus kódolva van a magyarságban

A beszédek sorát Incze Béla, a Légió Hungária vezetőségi tagja zárta, aki először is számot adott arról, hogy a négy évvel ezelőtt, szintén a Corvin közben felvázolt tervekből mi valósult meg. Egy központ létrehozása, az utcai jelenlét fokozása, szerepelt ezek között. Megjegyezte, hogy a covid és az azóta kirobbant háborúk befolyásoltak ezekből az elképzelésekből, hiszen megváltoztatták az egész világ közéletét.

„Ennek ellenére ez a program, amit itt meghirdettem négy évvel ezelőtt, megvalósult!”

– jelentette ki a Légió Hungária vezetője, aki hozzátette, hogy a várt ellenerő sokkal brutálisabban lépett fel, mint azt gondolta volna, kiemelve a februári támadásokat, amelyek „mindent megváltoztattak, amit soha nem fogunk elfelejteni, és törleszteni fogjuk”, mondta, ez az esemény pedig a sajtó hangvételén is csavart egyet meglátása szerint, majd a hazai jobboldali média munkatársainak üzent.

„A kormánypárti sajtó is egy az egyben vette át a retorikát, de mégcsak nem is a Telexről vagy a 444-ről emelnek át, hanem az Antifainfo Budapest Facebook oldaláról”

– szúrt oda a mainstream jobboldali média szereplőinek. Példaként az European Fight Night-ról vagy a Becsület Napjáról szóló, kormányközeli felületeken megjelent híreket említette. Szerinte ezt egyszerűen nem engedheti meg magának a jobboldal akkor sem, ha ezzel az a szándékuk, hogy felmutassanak a nagyvilágnak egy tőlük sokkal jobbra lévő “szélsőséget”, amit a kormány tud kezelni.

Nekünk kell tovább vinni ’56 lángját

Ez persze csak retorika, hiszen mind az EFN, mind a Becsület Napja meg lett tartva, és meg lesz tartva a jövőben is.

– jelentette ki Incze Béla. Hozzátette azonban, hogy nem kevés problémát okoznak azzal, amit tesznek, és ahogy teszik. Gyomorfogatónak tartja, hogy olyanok hazudoznak a Légió Hungáriáról és rendezvényeiről, akikkel egy asztalnál ültek, együtt söröztek, akik „minket személyesen ismernek”, fejtegette. Beszéde végén új programot hirdetett, amit a „lassú víz partot mos” elven szeretne tovább vinni.

„Ez a program nem más, minthogy az összjobboldalnak össze kell zárnia bizonyos kérdésekben. Ilyen kérdés az, hogy az antifa retorikája nem átemelhető”

– mondta beszédében. Kiemelte, hogy az antifa társadalmi karanténba való, akikkel nincs párbeszéd, akiknek nincs felület biztosítva. Mint kifejtette, hogy ez egy rögös út, amit nem lesz egyszerű bejárni, de ha ez nem történik meg, akkor

„nem csak mi kerülünk majd zárójelbe, hanem előbb-utóbb az összjobboldal is.”

Incze Béla a kormánypárti sajtónak is üzent

Hozzátette ugyanis, hogy azért, mert az ellenzék most szerencsétlenekből áll, ez nem lesz mindig így. Incze Béla megemlítette, hogy a Corvin közben álló fiatalokra is lehet majd számítani, akikre Pongrátz Gergely is utalt, akiket anno jampeceknek bélyegeztek, majd huligánoknak, manapság pedig neonáci terroristáknak. Hangsúlyozta, hogy nem dicséretet vagy reklámot vár, hanem

„azt követelem, hogy ne hazudjanak rólunk! Mi vagyunk azok, akik az antifa támadásoknak ki voltak téve februárban, nem ők!”


A Corvin közben álló fiatalokra is lehet majd számítani

Kiemelte azt is, hogy az antifa természetes, hogy reagál a jelenlétünkre, de mint mondta, „nem a jó az oka annak, hogy megjelenik a rossz.” Ugyanakkor mint mondta, a jónak teret és lehetőséget kell adni, eltakarítsa a rosszat, és ahogy ezt megtették 1956-ban, ugyanúgy kell megtennünk ezt 2023-ban is és bármikor, amikor szükség lesz rá, zárta gondolatait Incze Béla.

„Vagyunk”

A megemlékezés végén a résztvevő szervezetek helyezték el koszorúikat. Így tett a szervező Légió Hungária, a Betyársereg, a Hungarian Hammerskins, a Mi Hazánk, a Szkíta Motorosok, a Gárda Motorosok, a Jobboldali Egyetemisták, a Bolgár Nemzeti Unió és a Les Nationalistes Franciaországból. Egy régi katonai szokás, a „Vagyunk” rítus zengte be a szűk teret, a rendezvény pedig a Himnusszal zárult.

A Jobboldali Egyetemisták helyezik el koszorújukat

A megemlékezés után a résztvevők jelentős része elindult a Barba Negrába, ahol a 40 éves O-kor és a Romantikus Erőszak alapozta meg az este hangulatát. Meg kell jegyezni, hogy az utóbbi hónapokban folyamatosan támadás éri azokat a helyeket, amelyek jobboldaliaknak és a rendezvényeiknek adnának otthont.

Jó látni és fontos üzenettel is bír a felelősöknek, hogy nem minden szórakozóhely ugrál úgy, ahogy egy nagyon szűk kisebbség füttyent az internet sötét bugyraiban.

Probléma pedig ezúttal sem volt a koncertekkel, ahogy az egész nap folyamán minden résztvevő fegyelmezetten, az alkalomhoz illően emlékezett 1956 antibolsevista szabadságharcára.

Olasz kezdeményezésre gyúltak tüzek Budapesten

Olaszország szerte több nagyvárosban is megemlékeztek október 23-ról, ebben pedig a Légió Hungária is segítséget nyújtott. Az LH természetesen örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez, a képen látható üzenetet kihúzva a Hősök terén.

– Lipták Tamás / Aktivizmus / Nacionalista Zóna –

Kapcsolódó

Antifa – Kifakadt a gennyes fekély