A múltban készítettünk már interjút ukrán és orosz nacionalistákkal is, most pedig eljött az ideje, hogy betekintést engedjünk a tengeren túli mozgalmi életbe. Rob Rundoval, a Rise Above Movement alapítójával beszélgettünk.

Herbert Hansen / Nacionalista Zóna – Üdvözöllek Rob! Először is kérlek, röviden mutatkozz be az olvasóknak. Honnan származol, hogyan és mikor kerültél kapcsolatba a nacionalista színtérrel?

Rob Rundo / Rise Above Movement –  Rob Rundonak hívnak, a Rise Abova Movement (RAM) alapítója vagyok. New Yorkban nőttem fel, egy olyan városban, ahol gyakorlatilag semmilyen kapcsolódási pontom nem lehetett a hazafias színtérhez, sőt még fehér emberből sem élt túl sok a környékünkön. Ezek a körülmények azonban épp alapjai lettek az erős faji öntudatom kialakulásának. Annak idején rengeteg Európából származó anyagon átrágtam magam, amik inspiráltak. A White Rex és a CasaPound kifejezetten nagy hatással voltak rám akkoriban. Egyedül vágtam bele az utcai propagandába New York utcáin, illetve lejártam bokszedzésekre. Majd, amikor Trump megnyerte a választásokat Dél-Kaliforniába költöztem, és felvettem a kapcsolatot több hozzám hasonló gondolkozású emberrel. Nem telt el sok idő, és már közös edzéseket és utcai akciókat szerveztünk Kalifornia szerte.

H.H. / N.Z. – Mikor alakult meg a RAM és milyen célok mentén vezérelve? Kérlek mesélj nekünk a körülményekről és úgy általában a RAM-ról, céljaitokról, aktivitásotokról.

2016-ban alapítottuk meg a szervezetet, abban az évben amikor Trump lett az elnök. Éreztük, hogy új szelek fújnak, és ébredeznek a fehér fiatalok, eljött az ideje, hogy szélesebb körben váltsunk a korszerű nacionalizmusra. Az alt-right egyre népszerűbb lett, és első ránézésre jó alternatívának látszott, de hamar rájöttem, hogy az egész nem áll másból, csak online mémek gyártásából, pár ál-értelmiségi által. Az idejüket értelmetlen videók szerkesztésével töltik, amikből kiderül, hogy az önképzés egyáltalán nem fontos szempont számukra. Úgy döntöttem, hogy egy olyan kezdeményezésnek jött el az ideje, ami a legsikeresebb európai mozgalmak példájából merít, és kirángatja a srácokat az online térből. Így született meg a RAM. Akkoriban heti rendszerességgel tartottunk boksz és MMA edzéseket, és beindult az utcai aktivizmus is.

Hamarosan minden olyan fiatal, akik korábban csak az online világban „harcoltak” elkezdett lejárni az edzéseinkre, és sokan az utcán is velünk tartottak. Mi voltunk az új generációból az elsők, akik az igényes streetart eszközeihez nyúltunk. 2016-ban tettük közzé az első videónkat, ami jelentős szerepet játszott abban, hogy az amerikai színtér megváltozzon.

Ugyanebben az időben egyre nőtt az erőszak azokon a politikai gyűléseken, ahol a Trumpot támogatók jöttek össze. Gyakorlatilag bárki az antifa áldozatává válhatott, aki Trump feliratú sapkában ment az utcára, és senki nem tett semmit a gyakorlatban ez ellen a jelenség ellen. Ez egészen addig tartott, amíg az úgynevezett MAGA felvonulásra nem mentünk el, mindössze nyolcan. Az antifa menetrendszerűen támadott, és amikor egy idős, hatvan év körüli hölggyel kezdtek erőszakoskodni, akkor közbeléptünk. Ez volt az első alkalom, hogy az antifát bárki kiszorította volna jobboldali rendezvényről. Talán nem tűnik nagy dolognak, de ahogy mondtam eddig a pillanatig ők diktáltak az utcán, és mi megtörtük ezt a lendületet.

Ez az esemény azonban ránk irányította a média reflektorait, és amikor legközelebb ellátogattunk az antifa mozgalom bázisának számító Berkley-be, ahol hazai pályán futtattuk meg őket, visszafonhatatlanul főellenséggé váltunk. Sokkhullám indult meg a baloldali közösségekben, mert korábban hasonlót sem tapasztaltak, és a sipításukra nem maradtak érzéketlenek a média kutyái.

H.H. / N.Z. – Semmi kétség afelől, hogy az US-ban a hazafias színtér nagyon eltér, az európaitól. Tudnál esetleg egy képet adni erről az olvasóinknak, hogy milyen arrafelé a nacionalista élet?

Nem is térhetett volna el jobban, mint amikor én bele kezdtem. Ahogy már említettem, teljes mértékben egy online közösség volt. A srácok leginkább csak Youtube videókat és podcastokat készítettek. Ám napjainkban azt látom, hogy az amerikai színtér egyre jobban követi és felveszi az európai példákat, mind aktivizmusban, vagy öltözködésben is. Nem szabad elfelejtenetek, hogy ez egy nagyon fiatal mozgalom egy nagyon fiatal országban, viszont rengeteg lehetőség rejlik Amerikában.

H.H. / N.Z. – Néhány tagotokat letartóztatta az FBI; az Ő „bűnük”, hogy megvédték magukat az antifa támadásától. Kérlek oszd meg velünk ennek a felháborító ügynek a részleteit.

Először is rámutatnék arra, hogy milyen nevetséges is ez az ügy. A RAM ellen felhozott vádak szövetségi zavargás, illetve lázadásra való összeesküvés, ami akár 10 évvel is büntethető.  A velünk szemben alkalmazott paragrafust mindösszesen egyszer használták eddig, 70 évvel ezelőtt, és azóta sem soha. Tehát a média nyomása miatt, amely mindannyiunkat szörnyetegként mutatott be, az FBI-nak nagyon mélyre kellett ásnia, hogy találjanak valamit, amivel vádolhatnak minket, mivel nem egy bűnszervezet vagyunk, hanem sokkal inkább egy nacionalista sport klub. A még mindig bebörtönzött három társunk elleni vádakat a Charlottesville-ben megtartott jobboldali gyűlésen történtek képezik. Az FBI és a média azt állítja, hogy Ők voltak a legerőszakosabbak és ezért kezdtek nyomozni utánuk. Ironikus módon, egyetlen áldozatról, sérültről, vagy fegyverről sem készült jelentés. Ehelyett a videóinkat használták fel, amelyek szerintük bizonyítékul szolgálnak arra, hogy “politikai ellenfeleink elleni támadására képeztük ki magunkat”.

Szintén hatalmas probléma, hogy az FBI által közölt és felhasznált legtöbb információ egy antifa weboldalról, az úgynevezett Black Blogs-ról, valamint a baloldali ProPublica weboldalról származnak, amelyek többször hamis történeteket írtak rólunk, a tények ferdítésével. A lényeg az, hogy az FBI az összes többi csoportból kiválasztott minket, mert eredményesek voltunk, pozitív változásokban segítettük a színteret, elősegítve az egészséges nacionalista életutat és az aktív életmódot, amely sokakat kimozdított a billentyűzet mögül.A bebörtönzött bajtársaknak mindig sokat jelent egy levél, amiben tudatják velük, hogy nincsenek egyedül. Alább a három FBI őrizetben lévő RAM tag postai levelezőcíme.
#77036-112
FCI SHERIDAN
FEDERAL CORRECTION INSTITUTION
P.O. BOX 5000
SHERIDAN, OR 97378
MICHAEL PAUL MISELIS
#77038-112
FCI HERLONG
FEDERAL CORRECTION INSTITUTION
P.O. BOX 800
HERLONG, CA 96113
THOMAS WALTER GILLEN
#77035-112
FCI MANCHESTER
FEDERAL CORRECTION INSTITUTION
P.O. BOX 4000
MANCHESTER, KY 40962

A Légió Hungária a Nacionalista Sporttáborból üzent a bebörtönzött amerikai nacionalistáknak: FREE RAM!

Ami engem illet, jelenleg egyfajta száműzetésben élek, az USA való beutazási tilalom van életben ellenem, mint egy terrorista ellen. Ismételten hangsúlyoznom kell, hogy egyetlen áldozatról, sérülésről vagy fegyverről sem tettek bejelentést. A vád alapját semmi nem támasztja alá, egészen egyszerűen arról van szó, hogy megijedtek a sikereinktől.

H.H. / N.Z. – Tudom, hogy sokat utaztál Európa-szerte és részt vettél különböző tüntetéseken, megemlékezéseken, rendezvényeken. Hogy tudnád összehasonlítani az európai színteret a Tiétekkel?

Ahogy azt már említettem is, Amerika, mint ország és a mozgalom nagyon fiatal, ezáltal más is. De remélem, hogy pár éven belül az ottani színtér is nagyon hasonló lesz az európaihoz.

H.H. / N.Z. – Februárban ellátogattál Magyarországra, itt töltöttél néhány napot és részt vettél a Festung Budapest megemlékezésen is. Milyenek az emlékeid hazánkról és mi a véleményed a megemlékezésünkről?

Egy rossz szavam sem lehet. Jártam már korábban is Magyarországon (részben magyar vér is csörgedezik ereimben…) és őszintén mondom, hogy Budapest egyik leggyönyörűbb város Európában. A megemlékezés pedig… talán még soha nem voltam ilyen nagy eseményen, nálunk Amerikában nincsenek ilyen rendezvények. Ami a leginkább lenyűgözött, hogy a Becsület Napja rendezvényt a nacionalisták indították útjára, és eleinte csak néhány srácról szólt. Mostanra pedig egy hatalmas eseménnyé vált, amelyen nacionalisták vesznek részt egész Európából, és most legutóbb kettő még Amerikából is. Nem is igazán tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire lenyűgözött az esemény, egy cikket is írtam róla a Media2rise.com oldalon.

H.H. / N.Z. – Ha már itt tartunk, Media2Rise… Kérlek mutasd be nekünk.

Az alap ötlet az, hogy rendelkezzünk egy meghatározó ellen-médiával a nacionalista hang részére, mint például amilyen meghatározó forrás a baloldali radikálisoknak a Vice News. Az ellenünk indult FBI eljárás során jöttem rá, hogy az egész annak köszönhető, ahogy a média bemutatott minket. Rájöttem, a kamerának mekkora hatalma van a jelenleg zajló kulturális háborúban. A média lehet a bíró, az esküdtszék és a hóhér is egyben. Szóval elhatároztam, hogy elindítjuk a sajátunkat. Utaztam Európa-szerte, demonstrációkon és rendezvényeken vettem fel interjúkat egy dokumentumfilm sorozat legyártásához. Úgy gondolom, hogy ez hasznos lesz a mozgalom számára is, mivel az utazásaim során azt tapasztaltam, hogy szinte mindegy, hogy Görögországban, Magyarországon, vagy Szerbiában tartózkodunk, mindannyian ugyanazokat a küzdelmeket éljük át és ugyanazt a jövőt akarjuk. Úgy gondolom, hogy ennek bemutatása talán segíthet félretenni a korábbi ellentéteket, és segít hidakat építeni a mozgalomban Európában és Észak-Amerikában egyaránt.

Streetart valahol Szerbiában, mely a bebörtönzött RAM tagok szabadon bocsátását követeli.

H.H. / N.Z. – Köszönöm az interjút! Volna esetleg még bármi végszó, üzenet, vagy tanács az olvasók részére?

Először is szeretnék még egyszer köszönetet mondani, hogy ott lehettem Veletek Budapesten, hatalmas megtiszteltetés volt részt venni a megemlékezésen és már nagyon várom a következőt! Tanácsként azt hiszem annyit mondhatok, hogy a legtöbben tudjuk, a történelem egy döntő szakaszában vagyunk, és hogy mindannyiunknak mindent meg kell tennünk a mozgalmunk és egymás segítésének érdekében. Csak egységben nyerhetünk!

 

– Herbert Hansen / Aktivizmus / Nacionalista Zóna –

Kapcsolódó:

Kelet-Európai nacionalisták összefogását kezdeményezik – Karpatszka Szics interjú

Kommunizmus elleni harcotok tiszteletreméltó számunkra- interjú az LH felvonulás orosz szónokával

Szeretnél Te is blogger lenni oldalunkon? Úgy érzed, hogy lenne mit megosztanod a világgal? Készséged van az íráshoz? Küldj egy cikket, szabadon választott témában a nacionalistazona@gmail.com címre, és lehet, hogy holnaptól Te is propaganda divíziónk tagja leszel!