Néhány hónappal ezelőtt egy kihagyhatatlan lehetőség adódott, mégpedig, hogy megtekinthettük az SS egykori szellemi központját, Wewelsburgot. Magyar nyelven mindössze egyetlen írás érhető el a kastélyról az interneten, úgyhogy ez most tényleg hiánypótlás lesz a javából!

 

Először is néhány olyan tévhittel kapcsolatban kell szempontokat felvetni, melyek megnehezítik a téma érdemi körüljárását. A III. Birodalom kapcsán számtalan részben vagy egészében téves mítosz kering, melyek többségével nehéz bármit is kezdeni, hiszen a Btk. könyörtelenül szankcionálja, még a kérdések megfogalmazást is. Szerencsére most egy másik témakörhöz nyúlok hozzá, így azért van rá némi esély, hogy nem rúgja rám az ajtót a TEK, mielőtt legépelném az utolsó bekezdést.

Tehát esetünkben a lerombolandó, vagy legalábbis erős korrekcióra szoruló mítosz nem más, mint a hitleri Németország viszonyulása az okkultizmushoz. Magyarországon az ezzel kapcsolatos alapismeretek egyrészt az olyan 350 forintos CBA-ban kapható könyvekből származnak, mint Kurt Reider “Mágia és Okkultizmus a III. Birodalomban” című klasszikusa, de sajnos az interneten sem sokkal szakmaibb a felhozatal, ugyanis az első Google találat nem más, mint:

Tehát maradjunk annyiban, hogy kevésbé a tudományosság, és sokkal inkább a fantázia az, ami erőteljes túlsúlyban uralja ezt az egyébként jobb sorsa érdemes fejezetét a történelemnek. Wewelsburg pedig egy centrum az ilyen fél-elmebeteg fejtegetések világában, mégpedig egy olyan centrum, melyet korlátlanul járhatnak körbe megidézett germán istenségek és náci kísértetek egyaránt.

És, akkor néhány apróság a tények világából:

Adolf Hitlerre egyáltalán nem volt jellemző, hogy a kelleténél jobban vonzotta volna az ősi germán hitvilág, az ezen bőven túlmutató szektás okkultizmus pedig annál kevésbé. A Führer számtalan esetben hivatkozik a Mein Kampf-ban a “Gondviselésre”, a szövegkörnyezetből pedig egyértelműen kiderül, hogy az európai keresztény kultúrkör az, ami meghatározó volt számára. Kevéssé ismert tény, hogy Hitler élete végégig fizette az egyházi adót a katolikus anyaszentegyháznak.

Adolf Hitler miséről jövet.

A birodalmi potentátok közt azonban számos olyan személy volt, akik komolyan elköteleződtek ebbe az irányba. Témám szempontjából a kulcsfigura pedig nem más, mint Heinrich Himmler az SS birodalmi vezetője. Himmler vitán felül kiválóan érezte meg azt, hogy egy olyan szervezet számára, mint a Védőosztag szükség van önálló rítusokra, amik növelik az elittudatot, az összetartást, és már-már vallásos odaadást ébresztenek a kezdetben fél-katonai szervezet irányába.

A vérzászló rítusa. Heldenplatz – Müntchen.

Himmler érdeklődése sem a germán múlt, sem az okkultizmus irányába nem volt új keletű, és az idő múlásával arányosan nőttek a lehetőségei, melyek kétség kívül a wewelsburgi kastély átalakításában csúcsosodhattak volna ki, ha nem szól közbe a háború, pontosabban annak kedvezőtlen fordulata.

A kastély napjainkban.

A kastély 1603 és 1609 közt épült egy olyan térségben, melyet nem került el a történelem vérzivatara. Egy közeli erdőben lezajlott csata során mértek első ízben komoly csapást az egyesült germán seregek a Római Birodalom légióira, de a “kalandozások” korában őseink is több alkalommal megfordultak erre. Akkoriban még Wifilisburgnak hívták a kastélyt, melyet harcos elődeink több alkalommal is ostrom alá vettek, és ki is fosztottak. Ennek ellenére Kalr Maria Wiligut asztrológus tanácsára Himmler azért választotta az akkoriban már romos épületet központnak, mert azt az erődöt szimbolizálta számukra, mely a történelem végezetéig bevehetetlen lesz.

A tervek nem csupán a kastély felújításáról árulkodnak. Egy új település jött volna létre.

A munkálatok megkezdése után Himmler minden követ megmozgatott, hogy a lehető leggyorsabb ütemben haladjanak. Kezdetben környékbeli németek kaptak munkát az építkezésen, de nem sokkal később politikai és hadifoglyok is bekapcsolódtak. Az SS vezető sok esetben saját vagyonát is beletette a projektbe, sőt banki kölcsönhöz is folyamodott, hogy álma valóra válhasson.

A mű ennek ellenére befejezetlen maradt, mindenki által ismert okokból kifolyólag. A legjelentősebb eredmény, amit sikerült elérni az Északi-torony átalakítása.

A kastély felülnézetből egy egyenlő-szárú háromszöget formál, mely északi tájolású. Az Északi-toronynak komoly spirituális töltetet adtak. Legalsó szintjén egy kriptát alakítottak ki, melynek közepén mindig égett volna az örök láng, körben pedig az SS tizenkét vezetőjének hamvai kerültek volna elhelyezésre. A plafon mértani középpontjában pedig a szvasztika egy ősi ábrázolási módját helyezték el.

A kripta restaurált állapotában.

A napkerék felett helyezkedik el az Obergruppenführersaal terem. A csarnok-szerű helyiség tervezésénél figyelembe vették, hogy az ablakok, és oszlopok a négy égtáj szerint tagolják a belső teret. A terem közepén, a márványpadlóban pedig egy fekete-nap motívumot helyeztek el, mely emeli az egyébként sem hétköznapi gyűlésterem hangulatát.

A legfelső szint pedig egy barokk stílusban kialakított kupolában csúcsosodott ki, mely planetáriumként szolgálta az SS első sorát.

Ha további pénz és idő állt volna rendelkezésre kétségkívül grandiózus mű születhetett volna, de így sincs okunk lefitymálni az elért eredményeket.

Cikkem első része itt most véget ér. A teljesség igényét nélkülöző történelmi áttekintés elsősorban azt a célt szolgálja, hogy árnyaljuk a képet a III. Birodalom okkultizmushoz való viszonyulása kapcsán. A wewelsburgi kastély Himmler kezei közt vitán felül érintett a kérdésben, azonban a teljes társadalomra ezt kivetíteni alapvetően hamis képet szülne. Ne higgyetek el minden érdekesnek, vagy sok esetben tragikusnak hangzó legendát, amit az orrotok elé tol a mainstrem média. 😉

A második részben arról kívánok nektek beszámolni, hogy napjainkban milyen állapotok uralkodnak a kastélyban és környékén.

– Vannay László / Örökség / N.Z. –

Szeretnél Te is blogger lenni oldalunkon? Úgy érzed, hogy lenne mit megosztanod a világgal? Készséged van az íráshoz? Küldj egy cikket, szabadon választott témában a nacionalistazona@gmail.com címre, és lehet, hogy holnaptól Te is propaganda divíziónk tagja leszel!