Kézdivásárhely után Budapesten is tüntetést szerveztek Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátásáért.

 

Ahogy arról mi is beszámoltunk Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt múlthéten, jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a román bíróság, annak ellenére, hogy a nyomozati szakasz minden fajsúlyos terhelő bizonyítékát ízekre szedték mind a vádlottak, mind a védelem az első és másodfokú eljárás során.

A vérlázító ítélet ellen székelyföldi és csonka-országi civilszervezetek és pártok egy emberként emelték fel a hangjukat. Lentebb ezeknek a kiállásoknak rövid áttekintése következik:

Elsőként természetesen az érintett Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai feszítettek ki molinót budapesti román nagykövetség előtt.

Az Erdélyi Magyar Néppárt egy közleményt adott ki, melyből az alábbi részlet érdemel kiemelést:

“Az egész székely terrorvád koncepciózus volta nem kétséges, mi még nem találkoztunk olyan erdélyi magyar emberrel, aki nem lenne meggyőződve ennek képtelenségéről. Éppen ezért szilárd meggyőződésünk, hogy ennek ürügyén egész közösségünket kívánják megfélemlíteni, szabadságharcát ellehetetleníteni. Nem kétséges tehát: a tegnapi napon a egész erdélyi magyarságot érte támadás, amely ellen félretéve minden pártpolitikai szembenállást egységesen és határozottan kell fellépnünk.”

A fővárosi deviáns felvonulással egy időben nacionalista fiatalok vonultak a román nagykövetség elé, hogy tudassák álláspontjukat, mely szerint Romániának nem sok köze van Európához.

Kézdivásárhelyen tüntetést szerveztek, ahol többek közt Gaudi-Nagy Tamás, Izsák Balázs és Beke István felesége is felszólaltak a főleg helyiekből álló tömeg előtt.

Természetesen a Toroczkai László által életre hívott Mi Hazánk sem maradt csendben.

Az összefogás szerencsére ezúttal átragadt a pártpolitikára is, ugyanis az összes romániai magyar párt közös sajtótájékoztató keretében fejtette ki álláspontját.


Csonka-országi és határon túli magyar ifjúsági szervezetek fogtak össze és adtak ki együtt egy közleményt, mely kitartásra és a bebörtönzöttek melletti tüntetésre buzdít. Név szerint az alábbi szervezetek csatlakoztak:

– Fidelitas
– Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség
– Magyar Ifjúsági Értekezlet
– Magyar Ifjúsági Tanács
– Minta ifjúsági szervezet
– KMKSZ Ifjúsági Szervezet
 – Via Nova – Új út

– VMSZ Ifjúsági Fórum

A Betyársereg illetve az Erő és Elszántság web-oldalukon buzdított a szimpátiatüntetésen való részvételre.

Külföldről is érkezett támogatás. A lengyel ONR egy transzparens kifeszítésével állt ki magyar bajtársai mellett.

Székelyföld szerte közéleti szereplők és köztisztviselők állnak ki a nyilvánosság elé, és vállalják fel az ügyet. Így tett Iochom Zsolt is, aki az 1000 székely leány napján, Csíksomlyón beszélt a két politikai elítéltről.

 

Felsorolásunk a teljesség igénye nélkül lett összeállítva, de már így is egyértelműen látszik, hogy soha nem látott összefogás övezi az ügyet.

A fővárosi tüntetésre július 11-én került sor, mellyel kapcsolatban annyi kritikát kell sajnos gyakorolnunk, hogy a résztvevők létszáma távolról sem volt összhangban az ügy súlyával. Ez a negatív észrevétel természetesen nem a szervezőknek szól, sokkal inkább azoknak, akiknek ezúttal sem sikerült egy Facebook megosztásnál tovább jutniuk. Természetesen el lehet mondani, hogy “hétköznap nehéz megoldani”. Reméljük ugyanezt mondjátok majd Beke István és Szőcs Zoltán családjának is, nekik ugyanis könnyen lehet, hogy évekig kell majd megoldani az életet a családfő nélkül.

A tüntetők létszáma azért így is több száz fős volt. A tömegben jelen volt szinte minden hazafias mozgalom képviselője, és számos szervezetfüggetlen nacionalista is úgy gondolta, hogy itt a helye.

A felszólalók közt volt Kónyi-Kiss Botond a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) alelnöke.
Szót kapott a Székelyek Világszövetségének képviselője.

A HVIM társvezetője Zagyva György Gyula is a mikrofonhoz lépett.
Végül pedig a szervezet alapítóját, Toroczkai Lászlót szólították a pódiumra.
A szónokok egyöntetűen hangsúlyozták az eljárás koncepciózus voltát, illetve, hogy itt már régen nem két emberről, de még csak nem is egy szervezetről van szó. Az össz-magyarságot érte támadás, hiszen Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak két bűne volt. Az első, hogy magyarnak születtek, a második pedig, hogy rendíthetetlenül küzdenek identitásunk és életterünk védelmében.
A felszólalók azt is egyértelműsítették, hogy most nem lesz elég “tüntetni, aztán hazamenni”. Folyamatosan életben kell tartani a lángot, illetve kötelességszerűen támogatni kell a családokat, hiszen ahogy fentebb kifejtettük a két elítélt nem önös érdek miatt került rácsok mögé. A leglényegesebb jelen helyzetben a magyar állam határozott kiállása lenne, amire sajnos még várakoznunk kell, de napjaink politikai klímája abszolút lehetővé teszi, hogy a legmagasabb szintekről érkezzen segítség a két bajbajutott székelynek.

Július 12-én ismét Kézdivásárhelyen kerül sor egy komolyabb demonstrációra, melyre minden erdélyi magyar párt, és számos civilszervezet mozgósította szimpatizánsi körét. Információink szerint a szervezők többezres tömeget várnak a városba.

Természetesen be fogunk számolni az ügy további fejleményeiről, ahogy arról is, hogy milyen csatornákon nyílik lehetőség Beke és Szőcs támogatására.

– Vannay László / Aktivizmus / N.Z. –

 

Szeretnél Te is blogger lenni oldalunkon? Úgy érzed, hogy lenne mit megosztanod a világgal? Készséged van az íráshoz? Küldj egy cikket, szabadon választott témában a nacionalistazona@gmail.com címre, és lehet, hogy holnaptól Te is propaganda divíziónk tagja leszel!