“…a steril szállodák és egzotikus hajókörutak még valamitől megfosztják a kedves üdülni vágyót. Ez pedig a fizikai próbatétel, a személyes határok ledöntése…”

Nemrég véget ért az idei nyári szezon, azaz a magyar társadalom leggrandiózusabb prolibulija. A képlet azonban nem ilyen egyszerű, hiszen ki ne élvezné a hazai tenger hullámain való álmodozást egy jobb életről, amiben már soha többé nem kell modern kori rabszolgának lenni? Melyikőnk ne tömné magába élvezettel a kapitalizmus forró lángosát a Körös-torokban, vagy ne kalandparkozna egyet a Duna-kanyarban?

A keserédes nyári hangulatba azonban rútul belegázol a 20. század új produktuma, az üdülő magyar. Ez a két békekölcsönjegyzés közt felfrissülni vágyó dolgos állampolgár, akinek egy héten át minden JÁR. Ötven éve vág elénk fecskében és vietnámi papucsban váratlanul a büfésorban, hogy, mint a mező színes virágai, nyíljanak a vízálló strandpénztárcák. Fér még a szépkártyára pár zsíros gyros és hekk, ha Hansjürgen a 300 %-os árrésre is kipakolja az eurot, őt sem zavarja. Egy hét az élet, mindent meg kell enni és csak oda szabad menni, ahol a tömeg van, azért vannak ott sokan, mert ott jó.

A természetközeliség újbóli felfedezését, a magyar haza teremtett szépségeinek csodálatát pártvezénylettel váltotta fel a megrontott kádári kisember fogyasztási láza, nyugati mintára. Nem a hasára csapva énekli Postás Józsi a szalagmunkásoknak, hogy álljon le a gép, nyaralni megy a nép. Nagyon is tudatos buzdítás ez a gyárban kiégett agynak, hogy a szabadidő alatt is maradjon bátran proli.

Ebben is valamiféle gazdasági struktúra portékájává váltunk. Nem hazudhatjuk el, hogy van némi bája a vattacukor illatú, zsúfolt partoknak és a V. Zolika féle fűzfa alatti ábrándozásoknak. A strandkorlát-kék nyári világ  és egy-egy szebb időket megélt IKARUS nyaraló kiben ne idézne elő valami sajátos magyar nyári hangulatot? Csakhogy a camping-székes, szakszervezeti beutalóval érkezett üdülőket mára felváltotta valami gátlástalanul veretős, hangos és erkölcstelen prolidíszmenet. Kádár hobbikertjéből egy napolajtól nedves wellnessvilágban találtuk magunkat. Vajon ez a kikapcsolódás? Nem, ez a test”kultúra”.

Az igazi és legsürgetőbb út, amit mindenkinek meg kellene tennie, belül van. Csak ez nem elég kényelmes és félelmetes is. Hogy odataláljunk, segít elmélyülni a természet közelsége. Azontúl, hogy otthonunk, a Kárpát-medence földrajzi értelemben vett felfedezéséhez kevés egy élet, magasabb rendű kalandra is hív. Minden elszakított országrészre való látogatás kiváló lelki-szellemi előrenyomulás lehet gyermekeink életében. Tudatosan rá kell fordítani magunk és családunk értelmét a nemzetben való gondolkodásra. Ehhez szükséges megismerni a gyökereinket, amiket a körülöttünk élő nemzettestvéreink és környezetük bejárásával segíthetünk. Ez néprajzi és szociológiai értelemben véve is az emberi alapvetés kategóriájába esik.

Továbbá a steril szállodák és egzotikus hajókörutak még valamitől megfosztják a kedves üdülni vágyót. Ez pedig a fizikai próbatétel, a személyes határok ledöntése. A legnagyobb élményeket márpedig az olyan saját szervezésű teljesítmény- és kalandtúrák jelentik, melyek a csekély anyagi ráfordítást valódi impulzusokra váltják be. Nem árt megízlelni az élet igazi ízét.

A kényelem és a tengerparti ejtőzés nem megvetendő, sőt, mint fentebb említésre került élvezetes dolgok. Azonban visszás a folytonos hedonizálás, ha egyébként életünk vezérfonala fáradhatatlan nemzetmentő tevékenységünk, melyet ráadásul propagálunk is. Ahogy mondani szokás, az élet a komfortzónán túl kezdődik. Ha a nemzeti identitás teremtő rendelkezésével harmóniában töltjük el szabadidőnket, akkor ténylegesen kikapcsolódhatunk.

A külső tapasztalások acélosítása által már bátran indulhatunk arra a bizonyos belső útra, amit  mindenkinek meg kell tennie az üdvössége érdekében. Aki meg csak az üdülése érdekében hajlandó erőfeszítésekre? Hát lelke rajta.

– Hetty King / NZ –

Szeretnél Te is blogger lenni oldalunkon? Úgy érzed, hogy lenne mit megosztanod a világgal? Készséged van az íráshoz? Küldj egy cikket, szabadon választott témában a nacionalistazona@gmail.com címre, és lehet, hogy holnaptól Te is propaganda divíziónk tagja leszel!