Az alábbi írás az Ellenforradalom Facebook oldalon látott napvilágot. Mivel tartalmát tekintve tabudöntögető és hiánypótló, felületünk változtatások nélkül közli. Napjaink egyik legfontosabb küldetése a jobboldal számára, hogy képes legyen felmérni a mértéket és a megfelelő mértékű viszonyulást fontos kérdésekhez.

Mérsékelt gondolkodású vagy?

Mit jelent ez? Azt hogy mérsékletet tanúsítasz a gondolkodásban és csak minimális mértékben gondolkodsz? Vagy, hogy mindig átlagolod a szélsőséges véleményeket és minden reggel a langyos semmitmondással gargarizálsz a tükör előtt? A mértéket a tárgy szabja meg. A mérsékelt gondolkodás azt jelenti, hogy nem tudjuk megállapítani ezt a mértéket. Azt jelenti, hogy gyenge a felfogásunk.

Josef Pieper azt írja, „a mérséklet mai fogalma veszélyesen közel áll a túlzástól való félelemhez”. Ennek viszont semmi köze a mértékletességhez.

A manapság annyira divatos mérsékelt gondolkodásról a Bibliában is olvashatunk: „Ismerem tetteidet, hogy se hideg, se meleg nem vagy. Bárcsak hideg volnál, vagy meleg! De mivel langyos vagy, se hideg, se meleg, kivetlek a számból.” (Jel 3.15–16)

Takarodjanak a mérsékelt gondolkodók, ha nem tudják, hogy a mértéket maga a tárgy szabja meg! Mérséklet és „középen állás” helyett szilárd elvek szerint kell élnünk.

 – Ellenforradalom / Világnézet / N.Z. –