A belga tulajdonossal és a biztonsági cég embereivel kerültek komoly összetűzésbe az Újpest szurkolói 2018 végén, nagy média visszhangot kiváltva. Ez adta a beszélgetés apropóját, de természetesen más is szóba került a Viola Fidelity szurkolói csoportjával.

Palotay / Nacionalista Zóna –
Először is, mit kell tudni a Viola Fidelityről, kérlek Titeket, mutatkozzatok be néhány szóban azoknak, akik nem ismerik a hazai lelátói szubkultúrát!

Viola Fidelity ’02 – 2002. december 21-én alakultunk, és mostanra egy elég jó létszámot tudunk felmutatni. Elsősorban a lelátón vagyunk aktívak, de mi is járunk edzeni például, tehát az utcán is igyekszünk ott lenni. Vegyesen vannak közöttünk ultrák és huligánok is, és igyekszünk mindenhol jelen lenni az Újpestért!

P / NZ – Az Újpest tábor vezető csoportja vagytok, hogyan váltatok azzá?

V.F. ’02 – A szurkolói regisztráció  bevezetésekor a régi vezető újpesti csoport (Ultra Viola Bulldogs) kint akart maradni, mi bent akartunk szurkolni, és ez a konfliktus sajnos nagyon elmérgesedett, de azóta rendeztük a viszonyunkat, és már nincs semmilyen probléma az U.V.B. és a Fidelity között.Nehéz a helyzetünk, mert nagyon sok belharc volt Újpesten. Kényszerhelyzetben voltunk, hiszen sok támadást kaptunk, de úgy éreztük, ha mi nem csináljuk, akkor Újpesten minden meghalt volna a lelátón.

25 év büszkeség 15 év hűség

P / NZ – Az őszi szezonotok nem volt valami nyugodt, erről lehet pár szót beszélni?

V.F. ’02 – Az egész ott kezdődött, amikor 2017 nyarán, egy 130 éves tradícióba nyúlt bele a klub belga tulajdonosa a címer megváltoztatásával. Akkor egy több mint ezer fős tüntetés volt a stadionnál, de az akciók a lelátón a meccseken is folytatódtak. Kiírásokkal, koreógráfiával tiltakoztunk, illetve a meccseken szidalmaztunk mindenkit, hogy a több milliós büntetésekkel is távozásra bírjuk a belgát. Ugyanakkor ez sem volt jó, hiszen a csapatot is támogatni szerettük volna. Kint nem maradhattunk, hiszen ez a tulajdonosnak is érdeke lett volna, és ezt szerették volna a security felhasználásával elérni. Sajnos ez a helyzet is megosztottságot szült, végül sokan ismét a kintmaradás mellett foglaltak állást, olyanok, akik nélkül addig soha nem kezdődhetett el egy Újpest meccs sem. Tavasszal a Kúria fog dönteni a címer ügyében, mi már nem tudunk semmit tenni, csak bízni abban, hogy végre visszakaphatjuk a címerünket.

P / NZ – Az év végén a biztonsági szolgálattal való összetűzések kaptak széles nyilvánosságot. Mi volt ezeknek az oka?

V.F. ’02 – A fő probléma abból fakadt, hogy a szeku meg akarta mondani, hogy mi mit szurkolhatunk és mit nem, és ebbe mi nem mentünk bele! Sokan azt mondták, hogy biztos pénzt kapunk a belgától, fizetett szurkolók vagyunk, mert bejárunk. Ez egyáltalán nem igaz, így muszáj volt valamit lépni, valahogy szembe menni a vezetőséggel, így nem maradt más, megintcsak szidtuk a belga tulajdonost, aki kapta a büntetéseket. Volt egy kérésünk, hogy a biztonságiak ne álljanak a szektorunkba mert tudtuk, hogy ez problémákat fog szülni. Ezt a kérésünket nem vették figyelembe, beálltak közénk, ami természetesen sokaknak nem tetszett és konfliktusokhoz vezettek. A Ferencváros elleni derbin egy új rendező cég jött Újpestre, akikkel több probléma volt, hamar el is küldték őket. Ezután érkezett egy újabb cég, majd jött az ominózus fehérvári meccs, ahol egy srácot egy hanggránát miatt próbált kivinni az újpesti  biztonsági cég a szektorból, amit mi nem akartunk engedni és egységesen fel is léptünk az intézkedés ellen. Közben egy másik a magyar stadionokban jól ismert biztonsági szolgálat emberei is jelen voltak a meccsen, mint a hazai rendezői gárda, akik a végén erőszakosan beavatkoztak, ami végül nagyobb média visszhangot kapott talán mint amiből kialakult a konkrét balhé. Végül az év utolsó hazai meccsén saját magát intézte el az újpesti porta, hiszen támadólag léptek fel ellenünk a Szusza Ferenc stadionban, több szurkolót is megütöttek. Az atrocitások a stadionon kívül, a Megyeri úton is folytatódtak. Mindennek az lett a vége, hogy a rendőrség ott a helyszínen a biztonsági cég emberei ellen kezdett intézkedésbe és több eljárás is indult, tehát összességében mi jól jöttünk ki abból a helyzetből is és az egész szituációból.

Folyamatosak a tüntetések a hagyományos címerért


P / NZ –Tizenhat év áll mögöttetek a hazai lelátókon, hogy látjátok a magyar szurkolói mozgalmat?

V.F. ’02 – Sok emberből kihűlt ez az egész. A mai fiatalokban nem látunk potenciált, nem érdekli őket semmi, nem is tudja megfogni a magyar lelátó őket. Ilyen ecset gyerekek vannak, egyszerűen nem látunk olyanokat, akikre azt lehet mondani, hogy lehet rájuk építeni. Nincs merítési lehetőség sem, és így szépen lassan minden magyar tábor elfogy, a Fradit leszámítva, ott mindig lesz tömeg. A riválisaink közül a Debrecen nagy csalódás nekünk, mert bár dobogón áll a csapat, nagyon kevesen vannak. Kispesten a többiekhez és a néhány évvel ezelőtti önmagukhoz képest virágzik a mozgalom. Válogatott meccsekre szervezetten nem járunk, de az Európa Bajnokságon mi is jelen voltunk természetesen.

 

Tizenhat éve az Újpestért

 P / NZ – Szerintetek van helye a politikának a lelátón?

V.F. ’02 – A napi politikának nincs, a nemzetpolitikának viszont van! Megemlékezünk mi is a fontosabb nemzeti ünnepekről, de az aktuálpolitikának semmi köze nincs a lelátóhoz, igyekszünk távol tartani magunkat ettől.

P / NZ – Eddig nem látott létszámmal és formában voltatok jelen a Légió Hungária október 23-i megemlékezésén, miért jelentetek itt meg?

V.F. ’02 – Mindig is hangot adtunk nemzeti elkötelezettségünknek a lelátón jelképek használatával, kiírásokkal, megemlékezésekkel. Összeverődött Újpesten egy kisebb társaság néhány fiatalabb és idősebb szurkoló, akiket tényleg érdekel a magyar identitás, és szeretnénk ha ez Újpesten komolyabban is újra meghonosodna. Szimpatikus volt amit láttunk a beharangozóban, olyan dolgokat láttunk, ami minket érint, érdekel. Elmentünk a Corvin negyedhez, de ott a szokásos sablon volt. Megnéztük a Légió Hungáriát, és amit csináltak az szimpatikus volt. Stabilnak tűntek, az pedig, hogy a piásokat elküldték, kifejezetten jó volt, hiszen szerintünk ez nem fér bele egy megemlékezésbe, egy nemzeti ünnepbe.

 

Rendszeresek a megemlékezések Újpesten

P / NZ – Köszönjük, hogy rendelkezésünkre álltatok.Végezetül mit üzentek az olvasóinknak, szurkolóknak, nacionalistáknak?

V.F. ’02 – Kitartás minden magyar szurkolónak a munkájához! Járjatok meccsre és igyekezzetek megőrizni és tovább adni ezt a szurkolói kultúrát a fiataloknak, mert ha ez nem sikerül, akkor szép lassan kialszik, de ha kitartóan dolgozunk, akkor még újra lángra kaphat az a bizonyos tűz! Hajrá Lilák! Hajrá Magyarok!

– Palotay / Lelátó / N.Z. –

Szeretnél Te is blogger lenni oldalunkon? Úgy érzed, hogy lenne mit megosztanod a világgal? Készséged van az íráshoz? Küldj egy cikket, szabadon választott témában a nacionalistazona@gmail.com címre, és lehet, hogy holnaptól Te is propaganda divíziónk tagja leszel!