Helyszíni beszámoló a Szlovákia – Magyarország labdarúgó mérkőzésről

Talán sok olvasónknak megvan a Football Factory című film egyik ikonikus jelenete, amikor a Chelsea szurkoló Billy Bright összeköti a kellemeset a hasznossal, és elviszi a feleségét egy vacsorára, természetesen olyan helyre ahol a romantika mellett izgulhat az Angol Kupa következő sorsolásának közvetítésén – majd megkapják az ősi rivális Millwallt. Hasonlóan érezte magát a legtöbb magyar szurkoló, amikor a december eleji sorsoláson egy csoportba kerültünk Szlovákia nemzeti csapatával, nemsokkal később pedig az is kiderült, hogy a 2020-as Európa Bajnokság selejtezőjének nyitó fordulójában egyből sor is kerül a várva várt utazásra!

Esti séta Nagyszombaton /fb Casual Hungary

Érdemes röviden említést tenni a helyi viszonyokról. A szlovák szurkolói mozgalomra a szomszédság és a kulturális hasonlóságok miatt főleg a lengyel stílus volt erős hatással az utóbbi években. Az országban két jelentős szlovák nyelvű tábor létezik, a pozsonyi Slovan és a nagyszombati Spartak. Az utóbbi hónapokban mindkét tábor igen aktív volt, több ustawkán részt vettek valamint megerősödtek vagy létrejöttek szövetségek erős lengyel brigádokkal. A Slovan majdnem egy évtized után tért vissza régi otthonába, így szurkolói is visszatértek a lelátóra. A stadionavatóra – amit a Spartakkal játszottak – több mint 20 ezren látogattak ki, a hazaiak egyik koreográfiáján pedig a Ferencváros címer is szerepelt az ellenségeik feltüntetésekor. Jogosan lehetett tehát arra számítani, hogy a szlovákok most odateszik majd magukat, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy már a sorsolás után lehetett arról hallani, hogy nem igazán érdekli őket a meccs és a magyar tábor érkezése. Kérdés, mégis ki ellen szeretnék magukat megmérettetni, ha nem a legnagyobb rivális ellen? Nem sokat érnek az edzőteremben eltöltött órák, az erről készült képek és a fenyegető koreográfiák, ha nem jelennek meg, akkor amikor kell.

Debreceniek /fb Casual Hungary

Az MLSZ a jegyértékesítés során hozta szokásos formáját, a rendszer nagyjából az indulás utáni másodpercekben össze is omlott. Órákba telt az interneten jegyet szerezni, sikeresnek tűnő vásárlásokról derült ki, hogy sikertelenek lettek. A rendszer többször is azt jelezte, hogy elfogytak a belépőjegyek, hogy néhány perc múlva lehessen vásárolni ismét. Nagyjából négy óra alatt végül minden jegy elkelt, legalábbis az alacsonyabb árkategóriából. A magasabb árú tikettekből végül egy darab sem került kereskedelmi forgalomba, ami rengeteg olyan kérdést felvet amelyet itt most nem teszünk fel. Mivel rengetegen a hazai szektorokba igyekeztek jegyet szerezni, így majd 5 ezren szoríthattak a helyszínen a magyar válogatottnak. A jegy sztori azonban nem ért itt véget, hiszen a szlovák szövetség a meccs előtti napokban közölte, hogy a hazai szektorokba érvényes jegy birtokában sem lehet bemenni magyar személyi okmányokkal, ami újabb izgalmakat okozott a szurkolók körében.

Újpest – Vasas – Győr – Pécs – Diósgyőr / fb Casual Hungary

Eljött a meccs napja. A nyugat-magyarországi táborok (Haladás – Körmend – Zalaegerszeg – Sopron) valamint a Csongrád megyéből érkezett különítmény már előző este/éjszaka Nagyszombat nevezetességeivel ismerkedett, mást nem is tehettek mert szlovák hasonszőrűeknek nyomát nem lehetett fellelni sehol. A meccs reggelén indult egy Debrecen – Diósgyőr – Pécs busz, útra keltek ferencvárosiak és újpestiek a Kárpát-medence minden tájáról, a kispestiek pedig egy pozsonyi sörözést beiktatva érték el Nagyszombatot. Jelen volt a Transylvanian Fanatics és természetesen Dunaszerdahelyről is népes társaság érkezett. A fő brigádokon kívül több kisebb vegyes csoport és számos lengyel barátunk is részt vett Felvidék megszállásában – és ez a kifejezés egyáltalán nem túlzás.

Kispestiek / fb Casual Hungary

Kora délután a stadiontól nem messze található téren gyülekeztek a magyar drukkerek, de a városban gyakorlatilag mindenhol csak vendégszurkolókat lehetett látni. Délutánra már biztossá vált, hogy ezen a napon senki nem fog bepróbálkozni, így néhányan az egyszerű hazai szurkolókon próbálták meg levezetni a feszültséget. Az első komolyabb összecsapásra is ekkor került sor, a téren három-négy mezes-sálas szurkolót kísértek át a rendőrök, akikkel néhány magyar szeretett volna közelebbi barátságot kötni, de a hazai policija nem örült a kéretlen ismerős jelölésnek. Ennél az esetnél hamar lenyugodtak a kedélyek. A meccs előtt 2-3 órával több magyar brigád is elindult a stadion felé némi kontakt keresés reményében, de nem volt kivel barátkozni. Az egész kezdett iszonyatosan kínossá válni, legalábbis a hazaiak számára. Este hat óra után indult meg végül a legnagyobb tömeg a stadion felé rendőri kísérettel. Az első komoly incidens a stadionnal egybeépített bevásárlóközponthoz érve robbant ki, innen több magyar szurkolót is elvittek a rendőrök. Az összecsapás a plázában is folytatódott.

Csongrád megye

Közben már folyt a beléptetés, ami a várakozásoknak megfelelően nem ment zökkenőmentesen. Az elején sokan jutottak be úgy, hogy ketten mentek át a forgó kapun, illetve voltak, akik a fentről ledobott jegyet tudták újra érvényesíteni. Egy idő után mindkét módszerre figyeltek a rendezők, de így is rengetegen jutottak be jegy nélkül. A rendezők azt ígérték, hogy a vendégszektor melletti szektorba beengedik azokat, akiknek a hazaiak közé szól a jegye. Az erre kijelölt kapunál össze is gyűltek a szurkolók, ám a beengedésre csak nem akart sor kerülni. Egy srác megunta a várakozást, és a beléptető kapu tetején keresztül egyszerűen bemászott. Emberünk bár nem volt vallási vezető, mégis azonnal követői akadtak, amit viszont már nem néztek jó szemmel a maszkos szlovák rendőrök és azonnal támadásba lendültek. Ekkor kezdődött az este legnagyobb balhéja, egészpályás letámadás vette kezdetét a hatóságok részéről. Több szurkolót csúnyán helyben hagytak, két magyar drukkernek kórházban kellett ellátni a viperák okozta fejsérüléseit. (Köztük a Légió Hungária nacionalista szervezet egyik tagját. – szerk.) A rendőrök könnygázt, gumilövedékeket és elektromos sokkolókat is bevetettek. Félő volt, hogy eszkalálódik a helyzet, hiszen bentről is többen megpróbáltak kitörni, sikertelenül. Végül egy 4-5 perc után nyugodtak le a kedélyek. A jegy nélküliek közül a legtöbben ekkor vagy haza indultak, vagy megpróbáltak a városba kijutni, hogy legalább egy sör mellett tudják nézni a találkozót.

Minden irányból oszlattak

Komoly esemény ezután már nem történt. A hazaiak közül több szurkolót kivezettek, mert provokálták a magyarokat. A találkozót 2-0 arányban a szlovák csapat nyerte, így érvényesült a papírforma. A Carpathian Brigade pazar koreográfiával készült a meccsre, és végig jó hangulat volt a magyar táborban. A lefújás után a csapat megköszönte a biztatást, a több ezer magyar pedig elindulhatott hazafelé – ha a hírek igazak, akkor a rendőrségről is mindenkit kiengedtek. Folytatás Horvátország ellen, cél pedig a 2020-as EB-re való kijutás, hiszen a tornának több európai nagyváros mellett a budapesti Puskás Ferenc stadion is otthonául szolgál majd.

További képek:

Nagyszombat

Megszállva

Nagy volt a készültség

Irány a stadion

A szurkolókban égett a tűz

Intézkedés

Bizakodó volt a hangulat a bejutást és a meccset illetően is

No pyro no party I.

No pyro no party II.

Befeszülve

Ők bejutottak

Lezárva

A magyar tábortól zengett a stadion

– Palotay / Lelátó / N.Z. –

Kapcsolódó:

Szégyen – A DAC stadionban nemzeti zászlót vetettek le

Magyar csapat, magyar szív a határon túl

Blue Betyars – Magyar identitás a délvidéki lelátón

“Mindig egy csapatért” – magyarul szurkol Székelyföld