Két évvel ezelőtt jutott fel a Sepsi OSK a román labdarúgó bajnokság első osztályába, a csapat ráadásul a felsőházi rájátszásban folytathatja a 2018/2019-es bajnokság küzdelmeit, így európai szereplésért szurkolhatnak a sepsiszentgyörgyi drukkerek – természetesen magyarul!
Magyar szurkolói életről hosszú évekig a Csíkszereda jégkorong csapatának sikerei miatt jutottak el hírek a jelenlegi Románia területéről. A Kolozsvári Vasutas SC feljutása majd sikerei után sokan kezdtek ugyan a csapatnak szurkolni, de az egyesületből nem lett egy Dunaszerdahelyhez hasonló intézmény Erdélyben. Alakultak magyar galerik, és a csapatot is előszeretettel gúnyolják a Kárpátokon túlról érkezett klubok szurkolói magyar gyökerei miatt, de az áttörés nem sikerült. Sepsiszentgyörgyön más a helyzet.

A jó hangulat garantált a Sepsi találkozóin.

A piros-fehérek mérkőzésein csak magyarul szólnak az énekek, és a Székely Himnusz sem ritka a találkozók után. Bár az egyesület csak 2011-ben alakult, a szurkolóiélet sokkal régebbre nyúlik vissza, hiszen már a nyolcvanas években Legiunea Secuiasca néven voltak jelen a sepsiszentgyörgyi drukkerek – ne feledjük, a sovén román kommunizmus idején járunk. A rendszerváltás után természetesen Székely Légióként folytatták, és folytatják tevékenységüket a mai napig a románok legnagyobb bosszúságára, akkor sem feladva amikor egy évtizedre eltűnt a labdarúgás a városból. Mind a klub, mind szurkolói a mai napig kénytelenek elviselni a soviniszta, magyarellenes provokációkat a román riválisok részéről, melyek “természetesen” a legtöbb esetben büntetlenek is maradnak.

A csarnokban a zöld-fehér az irányadó viselet.

A Légió nem egy klasszikus csoport, inkább egy gyűjtőhely, vagyis mindenki a Székely Légió tagja, aki közéjük áll és elfogadja a tábort irányítók utasításait. Az Sz.L. nem csak a labdarúgó stadionokban aktív. Zöld-fehér transzparense feltűnik a szentgyörgyi kosárlabdacsapat meccsein is, de rendre ott vannak a Ferencváros női kézilabda csapatának romániai találkozóin. Ettől függetlenül sem meglepő, hogy sokan a budapesti zöld-fehérekkel is szimpatizálnak, de a Kispestnek is sok szimpatizánsa van a térségben. Az elsősorban a Fradi női kézilabda csapatát támogató, néhány éve megszűnt Ligeti Egység tagjai több mint egy évtizede járnak Sepsiszentgyörgyre, jó viszonyt ápolva a székelyekkel.

Idegenbe is sokan kísérik a csapatot.

Egy évvel ezelőtt alakult a Transylvanian Fanatics. A csoport sokkal inkább a klasszik ultra’ stílusjegyeit igyekszik meghonosítani a Sepsi táborában, sokan nem is nézik jó szemmel tevékenységüket. Az OSK szurkolóiból alakult csoport elsősorban a magyar válogatottat hivatott támogatni, de feltűntek már az FK Csíkszereda találkozóin is. A Fanatics tagjainak kifejezetten fontos a hazaszeretet és a lokálpatriotizmus.

A Csíkszereda a román kupában menetelt, a Dinamót is kiverték.

A Sepsi OSK labdarúgó csapata kevesebb mint egy évtized alatt a román labdarúgás legalacsonyabb osztályából jutott el oda, hogy meghatározó élcsapattá fejlődjön, ez pedig nagyban hozzájárul ahhoz a folyamathoz, amely során a klub igazi megtartó erőt jelenthet a székelyföldi magyarság számára. Rövidesen mind a Székely Légió, mind a Transylvanian Fanatics képviselőivel olvashattok interjút oldalunkon, míg a délvidéki Blue Betyárs csoportjáról ide kattintva olvashattok.

– Palotay / Lelátó / N.Z. –

 

Kapcsolódó:

Blue Betyars – Magyar identitás a délvidéki lelátón

Magyar csapat, magyar szív a határon túl

Szégyen – A DAC stadionban nemzeti zászlót vetettek le

 

Szeretnél Te is blogger lenni oldalunkon? Úgy érzed, hogy lenne mit megosztanod a világgal? Készséged van az íráshoz? Küldj egy cikket, szabadon választott témában az info@nacionalistazona.org címre, és lehet, hogy holnaptól Te is propaganda divíziónk tagja leszel!