Egy évvel ezelőtt alakult Erdély első teljesen magyar ultra csoportja, a Transylvanian Fanatics. Ebből az alkalomból készült az alábbi beszélgetés. 

Palotay / Nacionalista Zóna – Mikor és milyen céllal jöttetek létre? Miért éppen erre a névre esett a választásotok, mit szeretnétek ezzel kifejezni?

Transylvanian Fanatics – A lelátón először 2018 nyarán jelent meg egy szervezett szurkolói csoport, ez a Transylvanian Fanatics. Mi egy keményvonalasabb szurkolócsoportot szerettünk volna létrehozni, az ultra’ mentalitást meghonosítani a sepsiszentgyörgyi lelátón. Ez szül feszültségeket, sajnos van néhány sarkalatos pont amelyben nem értünk egyet a Székely Légió által képviselt vonallal. Itt legfontosabbként kiemelném, hogy a magyarság illetve a magyar identitás mellett való keményebb kiállást hiányoljuk a sepsiszentgyörgyi lelátóról. A csoportunk egy évvel ezelőtt jött létre, olyan emberekből akik már több éve követik a különböző szurkolói mozgalmakat Magyarországon illetve külföldön. A nevünk azért Transylvanian mivel nem csak sepsiszentgyörgyiekből áll a tagságunk. Erdély, de főleg Székelyföld különböző részeiből is vannak tagjaink. Tudomásunk szerint mi vagyunk a legelső magyar ultra csoport Erdélyben.

P / N.Z. -Jellemeznétek a sepsiszentgyörgyi lelátói életet röviden?

T.F. – Sepsiszentgyörgyön nincs nagy hagyománya a szigorúan vett szervezett szurkolásnak. A nyolcvanas években is jó volt már hangulat meccseken, a legalsóbb osztályokban, azonban ez nem szervezett keretek közt történt. A Székely Légió is ekkortájt alakult, román néven. A csapat 2011-es újra alapítása után ismét lett hangulat a Sepsiszentgyörgy meccsein, azonban csak a harmadosztályban kezdett körvonalazódni egy szervezettebbnek tűnő szurkolás (dobbal, megafonnal, drapival, zászlókkal). Az első osztályban ugrásszerűen megnőtt a „kanyarban” levő emberek száma, a szurkolást a Székely Légió “vezetői” irányítják. Ez azonban nem egy csoport, hanem egy gyűjtőnév mindazok számára akik a táborban vannak és buzdítják a csapatot. Mivel, mint említettem, nincs hagyománya itt a szervezett szurkolásnak, ezért az emberek nagy része igazából csak kijön énekelni és kiabálni egy meccsre, azonban nincsenek tisztában a lelátó szabályaival, a szurkolás alapszabályaival. Ezen próbált változtatni a Székely Légió egy ún. „szurkolói kódex” kiadásával amelyben néhány alapszabály van lefektetve, azonban nem úgy tűnik, hogy az emberek hajlamosak lennének betartani ezt…

Minden Sepsi meccsen jelen vannak

P / N.Z. – Hogyan fogadtak titeket akár Sepsiszentgyörgyön, akár a riválisok? Milyen a viszonyotok a többi szurkolóval és a klubbal?

T.F. – Eleinte megütközve fogadták a fekete pólóinkat és fekete drapinkat, de az emberek idővel megszokták, hogy ezentúl ilyen formában aktív részesei leszünk a lelátónak. A rivális szurkolók is ismerik már a drapinkat és tudnak a csoportunktól, azonban a szokásos internet huligánokon kívül nem történt semmi említésre méltó. A többi szurkolóval a viszonyunk semleges. Vannak akik képtelenek felfogni, hogy mit jelent az “ultra” illetve miért járunk feketében meccsre, azonban nem volt komolyabb konfliktus. A klubbal a kapcsolatunk közel sem rózsás, mondhatjuk hogy egy “hidegháborús” viszony alakult ki. Nem szeretnek minket és ezt többször is a tudtunkra hozták. Mi pedig tudattuk velük , hogy márpedig mi itt maradunk. Tudjuk, hogy ők tapsolós, vígan dalolászó embereket szeretnének a lelátóra és tartanak tőlünk, de ez az ők problémájuk.

P / N.Z. – Legemlékezetesebb meccseitek, túráitok?

T.F. – A 2018 novemberi DAC-Sepsi OSK Felvidéken, de jó volt a Szlovákia-Magyarország illetve magyar-horvát túránk. Hazai téren a tavaly év végi constancai kiszállásunk volt nagyon emlékezetes, kilátogattunk a Fekete tenger partjára is. És győztünk is 3-2-re! Ezen kívül a kolozsvári túrák mindig különlegesebbek mivel ott nagyobb létszámban tud jelen lenni a csoportunk. Említésre méltó még a bukaresti FCSB elleni túránk, ahol félúton lerobbant a buszunk, mi pedig gondolkodás nélkül felugrottunk a legelső vonatra és sikerült 20 perces késéssel befutni a stadionba.

Nagyszombaton a válogatott mellett

P / N.Z. – Van baráti kapcsolatotok más akár magyar klubok szurkolóival? A dunaszerdahelyiekkel milyen a viszonyotok?

T.F. – Csak személyes szinten vannak baráti kapcsolatok például Kispest és Ferencváros szurkolókkal, azonban csoport szinten nincs baráti kapcsolatunk. Néha eljárunk az FK Csíkszereda fontosabb meccseire, illetve ők is eljönnek néha Sepsi meccsre. A DAC szurkolókkal jóban vagyunk, az őszi túránkon megismerkedtünk egy hozzánk hasonló fiatal társasággal, velük tartjuk a kapcsolatot, illetve a válogatottat kísérő Carpathian Brigade-val is jó a viszonyunk.

DAC & OSK

P / N.Z. – Provokatívnak tűnő kérdés, de el tudnátok képzelni együttműködést román szurkolói csoportokkal?

T.F. – Soha, semmilyen körülmények közt nem működnénk együtt román csoportokkal. Túlságosan jól ismerjük őket, teljességgel megbízhatatlanok. Nem állunk szóba olyanokkal, akik minden székelyföldi túrájuk alkalmával éjszaka , patkány módon házakról és temetőkapukról tépkednek le székely zászlókat. Nem tudunk elképzelni olyan helyzetet, hogy mi román csoportokkal egyáltalán szóba álljunk, nemhogy együttműködjünk. Ez teljesen kizárt!

P / N.Z. – A politikáról mit gondoltok? Helye van-e a stadionban és ha igen, milyen formában?

T.F. – Nehéz kérdés. Sokan úgy gondolják , hogy a nemzetünk mellett való kiállás is “politikának” számít, de mi úgy gondoljuk , hogy a hazafias üzeneteknek igenis van helye a lelátón. Általában véve a politikát és a lelátót nem lehet különválasztani , ha egy csoportnyi embert dühít egy politikai döntés vagy szimpatizálnak vele akkor ezt nem lehet kizárni a stadionba lépve. Azonban a pártpolitikának semmi keresnivalója a stadionokban!

A hazafias üzeneteknek helye van a lelátón

P / N.Z.Ha valaki érdeklődik, esetleg szeretne csatlakozni, azt hogyan teheti meg, mik a feltételek?

T.F. – Az első és legfontosabb, hogy járjon meccsre. Olyan emberekre van szükségünk akik aktívak, akikre tudunk számítani. Ha látjuk, hogy belevaló akkor majd mi megkeressük és elbeszélgetünk vele. Ha pedig úgy gondoljuk, hogy hasznára válhat a csoportnak és meg van benne a szándék akkor beépítjük. Fél év- egy év után pedig megkaphatja a csoportpólót. A legújabb tagunk most szombaton vehette át.

Dunaszerdahelyen is megfordultak már

P / N.Z. – Az erdélyi lelátói életről mit érdemes tudni? Hol vannak a legjobb táborok, és a helyi magyarsághoz hogyan viszonyulnak?

T.F. – Erdélyben jelenleg Kolozsváron van két tábor, egyik a KVSC szurkolói csoportja a Peluza Visinie (Bordó Lelátó) amelynek a tagjai nagyjából fele-fele arányban magyarok és románok. A szurkolás azonban kizárólag románul zajlik náluk, a kiírások ugyancsak románul vannak. Hazai meccseken a nagyobb rangadók kivételével kevesen gyűlnek össze, idegenbe pedig évente 1-2-szer járnak. A másik tábor a már említett kolozsvári U tábora, Erdélyben az egyik legnagyobb és legaktívabb tábor. Ők nyíltan magyargyűlölők, már több atrocitást is elkövettek Kolozsvár utcáin magyarok ellen. A Dinamo szurkolóival vannak testvériségben. A másik nagy létszámú és aktív tábor a Poli Temesvár csapatáé, ők jelenleg az U Clujhoz hasonlóan a másodosztályban szerepelnek. A temesvári az egyetlen tábor amely nem viselkedett ellenségesen a sepsiszentgyörgyi kiszállásuk során, sőt mi több, egyetlen román zászlót sem hoztak magukkal, nem szidták a magyarságot. Ők a Rapid Bukarest szurkolóival tartanak fent szoros barátságot. Ezen kívül Szebenben (1.osztály), Medgyesen (1.osztály), Aradon (2. osztály), Brassóban (3.osztály) és Sepsiszentgyörgyön van aktív szurkolótábor. A Szeben, a Medgyes és a Brassó szurkolói is előszeretettel hoznak/hoztak magukkal temérdek román zászlót amikor a Sepsi OSK otthonában játszanak illetve nem ritkák a magyarellenes rigmusok sem tőlük.

Hitvallás

P / N.Z. – Végezetül, mi az amit még szeretnétek elmondani, üzenni a magyar szurkolói társadalomnak?

T.F. – Egy idézettel válaszolnék. “A sokfelé szakadt magyarságnak nem kell feltétlenül egyetértenie, de értenie kell egymást.” Előre mind magyar fanatikusok!

P / N.Z. – Köszönjük hogy a rendelkezésünkre álltatok!

T.F. – Köszönjük a megkeresést!

– Palotay / Lelátó / N.Z. –