A szabadság fogalmát a világon mindenütt fölállványozták. Az állványzat struktúrája túlnőtt az eredeti formán, s ebben Kelet és Nyugat nem különbözik. Mindenhol “a szabadság érdekében” fojtják el a szabadságot a technológia eszközeivel.

 

A Kelet nem képes az aktív szabadságra, de akarja azt. A Nyugat képes az aktív szabadságra, de nem akarja azt. Az eredmény tehát itt is, ott is ugyanaz. Csak az állványzat szilárd, minden más összeomlással fenyeget.

Mit jelent ma a szabadság Keleten? S mit jelent Nyugaton? Nem autonómiát, hanem világvesztettséget, nem szilárdan megvetett lábakat, hanem zuhanást. A szabadság értelme ment veszendőbe. Éppezért kritikus olvasatát kívánjuk adni Ernst Jünger, különben eszmetörténeti szempontból nagyszerű gondolatának. Valójában a szabadság Keleten és Nyugaton ugyanazt jelenti: valamit, amit a nagyszüleink tudtak utoljára akarni. Mi már csak fecsegünk róla, ahogy egy festékcseppes rádió mellett Fantát iszunk az állványzaton. Eljött a délidő.

Milyen színűre fessük a szabadság roncsait? Kékre vagy vörösre?

 – Ellenforradalom Facebook / Világnézet / N.Z. –

 


A HIVATKOZÁSRA kattintva kövesd oldalunk Telegram csatornáját, ahol számos rövid hírkommentárral és egyéb érdekességgel találkozhatsz.


 

Kötelező oldalt választani? – szemle a közösségi média világából

Egyetlen lövés, aztán élet vagy halál – Szentesi Zöldi László írása