Az elmúlt évtizedekben, egyáltalán nem meglepő módon, számos olyan szerzemény született a hazafias zenék világában, melyek nyíltan szembemennek a világot behálózó buzilobbival. Most a teljesség igénye nélkül szemezgetek pár dalt, eme remekművek közül.

Mindenekelőtt egy komoly hiányosságom beismerésével kell kezdenem. Az elmúlt néhány évben alakult formációk repertoárjával már kevésbé vagyok képben, így ha valaki kimaradt volna a felsorolásból, attól ezúton is elnézést kérek. Ha a hozzászólások közt felhívjátok eme vakfoltokra a figyelmem, akkor természetesen frissítésre kerül a lista.

Elsőként mi mást helyezhetnék el a cikkben, mint a legendás Titkolt Ellenállás örökérvényű slágerét? Más vagy!

Ha az emlékezetem nem csal, akkor a zenekar alapítója Kima Norbi mondta egyszer, hogy ez a dal tényleg annyira népszerű lett, hogy az ország ‘majd minden zenegépében választható opció volt egy időben. Az tény, hogy 2006 és ’10 közt, amikor is a hétvégék jelentős százalékát utcai ütközetekben és kocsmákban töltöttük, valóban elképzelhetetlen volt a szombat este anélkül, hogy jobb kezünket az égnek emelve, ne üvöltsük bele a pesti éjszakába:

“…eljön az idő, a háromszög újra a melleden…”

A Hadak Útján találkozunk!

A továbbiakban is maradunk a kemény dallamok világában, és a Vérszerződés “Hate Parade” című szerzeményét hívjuk segítségül a kiváló hangulat fenntartása végett.

Sajnos az utóbbi időben érthetetlen módon lekerült ez a sláger a zenekar koncertrepertoárjáról, de reméljük, hogy cikkünket nyomásgyakorlásként értékelik a srácok, és hamarosan élőben is felcsendül ez a parádés nóta.

Következzék most egy igazi bulizene, mely eredetileg a Sing-Sing névre keresztelt dirty-rock banda szerzeménye, de a Vádló Bitófák értelmezésében vált az ifjúságnevelés és értékmentés fontos alapkövévé.

Ezen sorok írójának személyes kedvence az Archívum Európa Fiai lemeze, és ezen a korongon belül is a “Meleg Pestis”, mely minden finomkodást mellőzve közli a brutális valóságot:

“… elvégzi helyettünk a piszkos munkát, megtizedeli a sok szar kurv@t …”

 

Cikkünk végére egy olyan szerzeményt hagytunk, mely méltatlanul el lett feledve, pedig annak idején a gimnáziumban – többek közt ezt is – rongyosra hallgattuk. A 2000-res évek első felében működött az A.N.V. (Ahonnan nincs visszaút), és két albumot sikerült is megjelentetniük a bő fél évtized alatt. Leghíresebb szerzeményük, amit azért a többség szokott ismerni a “Nem szól a kürt!”, mely a mai napig fel-fel csendül jobb érzésű bandák tolmácsolásában. Második lemezük címe, nem túl fantáziadús módon a “Volume 2” címet viseli, és erre került rá hatodik track-ként a “Meleg vagy”.

Bár cikkünknek nem témája, de az A.N.V. kapcsán remek korképet is kaphatunk, ha csak annyit említünk meg, hogy énekesük Lonsdale, míg basszerosuk Derek (igen, így fonetikusan) művésznéven tevékenykedett. Aki érti a lényeget, annak most biztosan nosztalgikus mosoly van az arcán, aki nem, annak úgysem lehet egy írásban ezt átadni… 😀

– Vannay László / More than Music / N.Z. –

 

Szeretnél Te is blogger lenni oldalunkon? Úgy érzed, hogy lenne mit megosztanod a világgal? Készséged van az íráshoz? Küldj egy cikket, szabadon választott témában a nacionalistazona@gmail.com címre, és lehet, hogy holnaptól Te is propaganda divíziónk tagja leszel!